Compunerea generala a automobilului

Principalele parti componente ale unui automobil sunt motorul, sasiul si caroseria. Motorul este alcatuit din mecanismul motor si instalatii auxiliare. Mecanismul motor este format din organe fixe si organe mobile.

Organele fixe principale ale motoarelor cu ardere interna sunt compuse din colectorul de admisie si colectorul de evacuare chiulasa, blocul cilindrilor, carterul si bratele motorului.

Din grupa organelor mobile fac parte arborele cotit si volantul, bielele si pistoanele cu bolturile si segmentii.

Instalatiile auxiliare ale motorului sunt:
- instalatia de alimentare;
- mecanismul de distributie;
- instalatia de aprindere;
- instalatia de racire;
- sistemul de pornire;
- aparatura pentru controlul functionarii.

Sasiul este compus din:
- grupul organelor de transmitere a momentului motor la rotile motoare;
- sistemele de conducere;
- organele de sustinere;
- propulsie;
- instalatiile auxiliare.

Rolul transmisiei este de a transmite, de a modifica si a distribui momentul motor la rotile automobilului.

Ambreiajul are rolul de a realiza cuplarea progresiva si decuplarea motorului de restul transmisiei in momentul pornirii, precum si in timpul mersului, la schimbarea treptelor cutiei de viteze.

Rolul cutiei de viteze este de a modifica forta de tractiune, in functie de valoarea rezistentei la inaintare.

Transmisia longitudinala (cardanica) serveste la transmiterea momentului motor de la cutia de viteze la transmisia principala. Ea are axele geometrice ale arborilor asezate sub un unghi variabil datorita oscilatiilor suspensiei.

Transmisia principala transmite momentul motor de la transmisia cardanica, sistemul in plan longitudinal al automobilului, la diferential si arborii planetari situati intr-un plan transversal; transmisia principala mareste in acelasi timp momentul motor.

Mecanismul de directie serveste la schimbarea directiei de mers a automobilului, prin schimbarea planului rotilor de directie in raport cu planul longitudinal al automobilului.

Reducerea vitezei automobilului se realizeaza cu ajutorul sistemului de franare, dupa dorinta conducatorului, sau chiar la oprire, precum si la imobilizarea lui in timpul stationarii sau parcarii pe un plan orizontal, panta sau rampa.

Instalatiile auxiliare ale automobilului servesc la asigurarea confortului, sigurantei circulatiei si a controlului exploatarii.

Orice autovehicul care prin constructie atinge o viteza mai mare de 10 km/h trebuie sa fie dotate cu un dispozitiv de avertizare sonora.

Motorul cu ardere interna cu piston

Motorul este sursa de energie necesara deplasarii autovehiculelor.

Compunerea generala a automobiluluiMecanismul biela-manivela il constituie biela si arborele, care transforma miscarea rectilinie a pistonului in miscare de rotatie a arborelui motor. Motorul porneste cu ajutorul cheii de contact, care actioneaza un contact electric ce include circuitul de aprindere a bujiilor, demarorul are rolul de a angrena coroana dintata a volantului care pune in miscare arborele motor.

Ciclul motor cu aprindere prin scanteie in patru timpi este: admisia, compresia, aprinderea si evacuarea.

1. Admisia: pistonul se deplaseaza in jos si se absoarbe o cantitate de amestec carburant format din aer si benzina.

2. Compresia: pistonul se deplaseaza in sus, amestecul carburant este comprimat in camera de compresie a cilindrului.

3. Aprinderea: bujia produce scanteie si astfel se aprinde amestecul carburant, prin aprinderea amestecului carburant creste temperatura si presiunea gazelor rezultate din ardere, apasand pe piston. Pistonul este obligat sa se deplaseze si astfel sa realizeze cursa activa.

4. Evacuarea: la deplasarea pistonului, gazele arse sunt lasate sa iasa in atmosfera prin supapa de evacuare, dupa care toti timpii de mai sus se repeta.

Compunerea generala a automobilului Amestecul carburant este asigurat de carburator, care pulverizeaza combustibil si realizeaza dozajul necesar pentru o buna functionare a motorului.
Amestecul carburant ajunge in cilindru prin galeria de aspiratie si se aprinde de la scanteia produsa de bujie.

Compunerea generala a automobilului Dupa modul de aprindere a amestecului aer-combustibil exista motoare cu aprindere prin scanteie (MAS) si motoare cu aprindere prin compresie (MAC, motoare Diesel).
La motoarele cu aprindere prin compresie aerul este puternic comprimat, combustibilul este introdus in cilindru, fiind injectat la sfarsitul cursei de comprimare, el se aprinde atunci cand vine in contact cu aerul care a ajuns la temperatura de autoaprindere a combustibilului.
La motoarele in patru timpi, ciclul de functionare se realizeaza in patru curse simple ale pistonului, deci in doua rotatii ale arborelui cotit. La motoarele in doi timpi, ciclul de functionare se realizeaza in doua curse simple ale pistonului, adica, intr-o rotatie completa a arborelui cotit. Arborele cotit realizeaza ciclul de functionare al unui motor in patru timpi in doua rotatii complete.

La motoarele cu aprindere prin compresie (MAC) cei patru timpi ai ciclului motor sunt:
- admisia;
- compresia;
- injectia, arderea si destinderea;
- evacuarea.

In timpul compresiei supapele de admisie si evacuare sunt ambele deschise. Evacuarea gazelor arse se realizeaza liber, datorita diferentei de presiune din cilindru si mediul exterior, de catre piston, care, impinge in exterior gazele arse.

Chiuloasa reprezinta piesa care inchide cilindrii motorului la capatul cel mai indepartat de axa arborelui cotit. Strangerea insuficienta a acesteia, care constituie o cauza a arderii ei, poate avea loc la montarea unui motor nou.


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici