Mit sau realitate?

de / Postat in Conducere defensiva

Mit: daca vorbesti la hands-free in timp ce conduci esti in siguranta.

Realitatea: desi este de preferat hands-free-ul in locul telefonului, problema este de concentrare. Nu este vorba ca nu poti conduce doar cu o mana pe volan, ci ca nu te poti concentra pe doua lucruri importante deodata. Orice telefon poate astepta, siguranta ta este importanta!

Mit: Politia nu te poate opri daca conduci prea incet!

Realitate: Te poate opri daca este de parere ca masina ta reprezinta un risc pentru ceilalti soferi. Asadar, respecta limita legala impusa!

Mit: Cand dai proba practica, examinatorii au un anumit numar de elevi pe care ii vor promova, daca depasesc acea limita, ceilalti nu mai obtin permisul auto.

Realitate: Daca stii sa conduci si esti competent, vei lua permisul oricand, politistul nu are un numar de elevi pe care trebuie sa ii treaca.

Mit: Daca esti in alta tara si esti prins de un radar fix, nu primesti amenda.

Realitate: iti este inregistrat numarul cand radarul iti face poza, te localizeaza si iti trimite amenda acasa.

Mit: Iarna trebuie sa tii masina pornita 5 minute inainte de plecare.

Realitate: Motorul masinii se incalzeste in timp ce merge, nu este nevoie sa stea pe loc, pornita. Doar daca doresti sa incalzesti masina inainte sa pleci o poti lasa cateva minute pornita - dar acest lucru e benefic pentru pasageri, pentru masina nu e nicio diferenta daca pleaca imediat ce este pornita sau peste 5 minute.

Mit: Femeile gravide nu trebuie sa poarte centura de siguranta.

Realitate: intr-adevar, centurile normale nu pot fi purtate de femeile gravide pentru ca le apasa pe burta, daunand, astfel, sanatatii copilului. Este recomandat, totusi, sa poarte o centura de siguranta, special create pentru ele, care muta banda de jos sub burta, astfel nemaiexistand niciun pericol pentru fat.

Mit: Nu trebuie sa porti centura de siguranta daca stai in spate.

Realitate: Trebuie sa porti centura de siguranta si cand stai in spate pentru ca nu ai aceeasi protectie ca pasagerii din fata, respectiv airbagurile frontale. in plus, in cazul unui accident frontal foarte grav, persoanele din spate pot fi proiectate prin parbriz.

Daca ai copil mic este important sa ii iei scaun special de masina, sau daca este mai mare trebuie sa poarte centura!

Masinile cu cutie de viteza automata consuma mai mult combustibil

Cand au inceput sa apara aceste masini cu transmisie automata, consumau mai mult decat cele cu transmisie manuala, dar intre timp au ajuns sa consume aproximativ la fel.

Aerul conditionat ajuta la economia combustibilului

Acest lucru este fals, dar este recomandata pornirea aerului conditionat pentru confortul soferului si al pasagerilor, mai ales pe timp de vara, desi nu este la fel de economic ca tinutul geamurilor deschise. 

Iei mai multa benzina daca alimentezi dimineata

Logica din spatele acestei propozitii este simpla: dimineata temperatura este mai scazuta, iar benzina este mai densa, de unde ar rezulta ca in rezervorul tau ar intra mai mult combustibil. Acest lucru nu este adevarat, pentru ca benzina este tinuta in subsol, iar temperatura nu se schimba atat de repede ca la suprafata.

Uleiul trebuie schimbat dupa 3.000 de kilometri

Nu este nevoie sa fie schimbat atat de des, depinde cat de mult folosesti masina, dar uleiul poate fi schimbat si dupa 10.000 de kilometri. Acest mit este atat de popular, incat are chiar si o pagina pe wikipedia.

Combustibilul de tip Premium este mai bun

Desi poate fi observata o imbunatatire la primele alimentari, masina se va adapta imediat si va consuma la fel de mult ca inainte.

Este mai periculos sa conduci vorbind la telefon decat daca esti in stare de ebrietate

Desi pare imposibil, acest lucru este dovedit, fiind testate reactia de franare, abilitatea de a face parcari laterale, durata de parcurgere a anumitor trasee si reactia de a evita un accident.


BONUS: 

Un glont tras in rezervorul masinii produce o explozie

Glontul trece pur si simplu prin rezervor, acest lucru fiind demonstrat. 

Daca te ascunzi dupa masini, esti ferit de gloante.

Desi sunt multe scene in filme, acest lucru este neadevarat - glonturile trec prin masini, portiera nu reprezinta o bariera!

Cei mai nedisciplinati soferi sunt cei care conduc masini BMW

Un studiu facut la Universitatea din California sugereaza ca soferii care conduc masini scumpe sunt mai needucati in trafic si mai predispusi sa incalce legea.


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici