Posibile noi schimbari in Codul Rutier: fara detectoare de radar, ATV-uri si alcool

de / 25 Ian 2014 / Postat in Stiri

Guvernul planuieste interzicerea ATV-urilor pe drumurile publice, introducerea camerelor video cu radar la nivel national, crearea legislatiei pentru introducerea sistemelor de imobilizare a autovehiculelor, daca soferul a baut (dispozitivele “alcolock”), sau reabilitarea soferilor care raman fara permis prin consiliere psihologica si ingrijirea victimelor din accidente rutiere.

“Alcolock” este un sistem care nu permite pornirea motorului daca ai baut alcool

Sistemul "alcolock" ar urma sa fie folosit pentru vehiculele comerciale ale transportatorilor sau in transportul public, el fiind deja disponibil in unele state UE. Este vorba despre dispozitive care detecteaza prezenta vaporilor de alcool atunci cand soferul se urca la volan si nu permit pornirea autovehiculului. Nu este clar daca si soferii de rand, persoane fizice, urmeaza sa fie afectati, insa exista intentia, la nivel european, ca "alcolock" sa devina un element de siguranta obligatoriu de instalat pe masini de catre producatori, asa cum este ABS-ul.

Recuperarea punctelor de penalizare

Guvernul mai propune ca punctele de penalizare, primite atunci cand incalca Codul Rutier, sa nu se mai stearga automat dupa 6 luni. Pentru anularea punctelor de penalizare, soferii ar trebui sa participe la programe de consiliere psihologica, la cursuri de conducere defensiva si preventiva sau la efectuarea in spitale a unui stagiu de asistare a victimelor accidentelor rutiere.

Guvernantii vor sa inaspreasca legea pentru cei care conduc cu viteza mare, prin cresterea graduala a amenzii si a perioadei de suspendare a permisului, in functie de viteza. Aceasta masura a fost propusa deja in proiectul noului Cod rutier. Vezi aici propunerile.

Tu ce parere ai despre aceste propuneri? Asteptam comentariile tale in sectiunea de mai jos!


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici