Sfaturi pentru incepatori

de / Postat in Sfaturi utile

Te-ai hotarat sa te apuci de scoala de soferi? Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont!

Pentru inscriere, ai nevoie de urmatoarele acte:


  • FISA MEDICALA (inaintea inceperii pregatirii teoretice)
  • AVIZUL PSIHOLOGIC (inaintea inceperii pregatirii teoretice)
  • CERTIFICAT DE CAZIER JUDICIAR – acte necesare obtinere cazier judiciar
  • TAXA EXAMINARE AUTO 5 lei (Primarie, ghiseul Impozite)
  • CONTRAVALOAREA PERMISULUI 68 lei (la C.E.C.)
  • 2 POZE

Pregatirea teoretica consta in:


  • 16 ore de legislatie rutiera;
  • 4 ore de conducere preventiva;
  • 2 ore de cunoastere si intretinere a autovehicolelor;
  • 2 ore de prim ajutor, in minim o saptamana.

Dupa terminarea orelor de legislatie care se vor finaliza cu un test de verificare a cunostintelor acumulate.

Pregatirea practica are 30 de ore de conducere, cu maxim 2 ore de condus pe zi, asadar 15 sedinte de condus.

Pe langa lucrurile administrative, sunt mai multe intrebari care te preocupa, precum: cum sa imi aleg instructorul? La ce scoala de soferi sa ma duc? si multe altele. 

Scoala de soferi si intructorul

Incearca sa alegi o scoala de soferi care sa fie destul de aproape de domiciliul tau. Nu te duce in coltul opus al orasului doar pentru ca acolo este putin mai ieftin - vei pierde mai mult timp pe drum, iar transportul costa; pana la urma vei plati aproximativ aceeasi suma de bani.

In ceea ce priveste instructorul, ori te duci la cineva de care ai auzit ca este bun, sau il primesti pe cel care iti este atribuit la scoala de soferi. Daca alegi sa te duci la un intructor  pe care ti l-a recomandat cineva apropiat, pune-i intrebari legate de instructor! Daca este calm, rabdator, sau daca este impulsiv, tensionat. Alege un instructor care sa te invete ceva si sa intelegi! Degeaba te duci la cel mai bun instructor, care, sa spunem ca tipa, daca tu te pierzi cand cineva urla la tine.

Pregatirea pentru examenul teoretic

Citeste de multe ori legislatia, regulile de circulatie si fa multe, multe teste pe pdc.ro! Intrebarile iti sunt explicate, iar cand gresesti, tine minte unde ai gresit si din ce cauza! Astfel, vei invata teoria prin aplicatii (chestionare).

Pregatirea pentru examenul practic

Sa spunem ca ai terminat orele de pregatire practica si trebuie sa dai examenul, proba practica. Nu trisa! Nu aranja sa iei traseul din prima, desi nu meriti! Un politist isi da seama daca elevul este pregatit sau nu sa aiba permis de conducere, daca nu esti promovat, inseamna ca mai trebuie sa lucrezi, chiar daca tu te consideri foarte bun. Exista o rata foarte mare a accidentelor facute de incepatori, din simplul motiv ca acestia nu sunt obisnuiti cu condusul, nu sunt rapizi si nu li s-a format impulsul sa reactioneze rapid. De aceea este mult mai bine sa obtii permisul prin munca ta, nu pentru ca ai platit. tine minte ca, pana la urma, este vorba de viata ta!

Daca nu te simti pregatit, mai ia cateva ore de condus, in care sa ii spui instructorului pe ce trebuie sa insiste, pe ce anume consideri ca nu stapanesti foarte bine (parcari, intoarceri, plecari din rampa etc.). Aceasta optiune este valabila si pentru cei care au deja carnet de conducere dar nu conduc. 

Ca sofer incepator, ai anumite restrictii si obligatii

Esti obligat sa porti semnul distinctiv de incepator! (disc de culoare galbena, cu diametrul de 100 mm, care are in centru semnul exclamarii, de culoare neagra, cu lungimea de 60 mm si diametrul punctului de 10 mm).

Nu ai voie sa conduci autovehicule care transporta marfuri sau produse periculoase!

in afara localitatilor trebuie sa conduci cu 20 km/h mai putin decat viteza admisa.

Daca mai ai intrebari, adreseaza-le in comentarii sau pe forum! 


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici