Cum sa conduci in siguranta pe timp de noapte

de / Postat in Sfaturi utile

Ai face vreodata de bunavoie o actiune care sa fie considerata iesita din normal? Exact asta faci atunci cand urci in masina si conduci noaptea. Oamenii sunt diurni, nu nocturni, si nu sunt facuti pentru a umbla prin intuneric, la fel ca alte creaturi salbatice. Chiar daca, noi oamenii, suntem in fruntea lantului trofic (in general), corpurile noastre nu au tinut pasul cu evolutia si schimbarile radicale pe care le-am facut in vietile noastre.

Aproape 90% din abilitatea ta de reactie atunci cand conduci se bazeaza pe vedere, iar aceasta scade dramatic noaptea. Perceptia, recunoasterea culorilor si vederea periferica scad foarte mult atunci cand soarele apune. De asemenea, in mod natural, suntem mai putin alerti pe timpul noptii.

Din toate cauzele de mai sus, condusul pe timp de noapte este una dintre cele mai periculoase activitati pe care le poti face, din punct de vedere statistic. Din toate accidentele mortale, 49% se petrec noaptea, cu toate ca in acest timp sunt mai putini soferi pe drum. De fapt, condusul pe timp de noapte are o rata de fatalitate per kilometru aproape tripla decat condusul in timpul zilei.

Soferii beti, soferii obositi si animalele sunt doar cateva din pericolele cu care te confrunti noaptea. Asa ca, daca trebuie sa conduci noaptea, cum poti sa te protejezi impotriva celorlalti soferi sau a animalelor care iti pot aparea in drum? Vezi mai jos cateva sfaturi:

Fa toti pasii necesari, pe care ii faci si cand conduci ziua. Pune-ti centura, ajusteaza-ti scaunele si oglinzile, pune telefonul deoparte, alege un post de radio si respira adanc de cateva ori. Acest lucru te va ajuta sa te relaxezi cand conduci sub presiune. Stai mereu in alerta.

Fii la curent cu toate trucurile.  Daca o masina se apropie de tine cu faza lunga pornita, ce faci? Raspunsul corect: esti atent la partea dreapta a benzii tale de mers, iar in acelasi timp iti mentii vederea periferica alerta la alte pericole. Aceste sfaturi le gasesti in  aproape toate manualele dedicate soferilor. Citeste-le cu atentie si memoreaza-le.

Relaxeaza-te. Cel mai rau lucru pe care il poti face cand conduci noaptea este sa te agiti. Foloseste tehnicile de respiratie pentru a te relaxa daca te simti nervos, alunga-ti anxietatea privind in jur la peisaj si citind toate semnele de pe drum.

Pastreaza limita de viteza. Facand acest lucru iti acorzi tie timp de manevra daca vei avea nevoie. Cu cat conduci mai repede, cu atat mai putin timp ai sa reactionezi la o posibila situatie. Pastrand o viteza legala si constanta, vei reduce riscurile aparitiei unui incident.

Asigura-te ca farurile si luminile de pe bord sunt pornite, cand conduci noaptea, astfel incat sa poti sa vezi drumul si toate instrumentele de care ai nevoie. E si prevazut in lege acest aspect. Foloseste faza lunga doar atunci cand conduci intr-o zona rurala si opreste-o cand se apropie o alta masina din sens opus sau cand ai in fata o panta, pentru a nu-i orbi pe ceilalti soferi.


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici