Noul Cod Rutier: Amenzi uriase si toleranta la alcool

de / 25 Ian 2014 / Postat in Stiri

Cele mai grave infractiuni din Codul Rutier: mersul pe contra-sens pe autostrada, trecerea pe rosu, condusul sub influenta alcoolului si depasirea vitezei cu mai mult de 60 de km/h. Amenda maxima este de 9.600 de lei si suspendarea permisului pe doi ani.

Nu platesti amenda, iti suspenda permisul!

In cazul in care un sofer nu isi achita amenda in termen de 30 de zile, permisul de conducere ii este suspendat. Concret, Politia Rutiera intocmeste dispozitia de suspendare in termen de 5 zile de la expirarea termenului de plata a amenzii si o comunica persoanei vizate. Suspendarea efectiva a permisului are loc, insa, dupa alte 15 zile de la comunicarea dispozitiei de suspendare. Sumele aferente amenzilor percepute pentru contraventii rutiere vor fi varsate intr-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior catre primarii si care va fi verificat de catre Politie.

Vitezomanii in vizor

Depasirea limitei de viteza cu 51 pana la 60 km/h se sanctioneaza cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse intre 9 si 20 de puncte amenda, adica intre 720 si 1.600 de lei plus se suspenda si permisul de conducere pentru 90 de zile. In cazul depasirii limitei de viteza cu peste 60 km/h, se aplica amenzi din clasa a V-a, care implica sanctiuni cuprinse intre 21 si 50 de puncte amenda (intre 1.680 si 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.

In cazul in care depasirea vitezei legale cu mai mult de 60 km/h se soldeaza cu un accident rutier urmat exclusiv de paguime materiale, se aplica sanctiuni din clasa VI-a, care implica de la 51 pana la 120 de puncte de amenda (intre 4.080 si 9.600 de lei), la care se adauga suspendarea permisului pentru un an. In cazul in care accidentul se soldeaza cu victime, perioada de suspendare a permisului se dubleaza la doi ani, insa amenda ramane aceeasi.

Toleranta la alcool

O noutate in Codul Rutier este toleranta la alcool. Pana acum limita era zero, iar acum pana in 0,2 g/l alcool pur in sange - aproximativ o bere sau un pahar de vin - nu este nici macar infractiune. Este interzisa insa  conducerea unui autovehicul pe drumurile publice daca ai consumat droguri, ai luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau ai o imbibatie de 0,15 mg/l alcool pur in aerul expirat, respectiv 0,2 g/l alcool pur in sange. Aceasta abatare se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a V-a de sanctiuni (21 la 50 puncte-amenda) plus cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 180 de zile.

In cazul in care imbibatia alcoolica este de peste 0,5 g/l alcool pur in sange, fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani.

Sanctiuni noi

Se sanctioneaza nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferata, conducerea pe contrasens pe autostrada, depasirea cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise si conducerea unei masini neinmatriculata cu amenda cuprinsa intre 21 si 50 de puncte, plus suspendarea permisului pentru 180 de zile.

In cazul in care aceste abateri sunt urmate de un accident, se vor aplica amenzi intre 51 si 120 puncte si suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de un an, daca accidentul este soldat doar cu pagube materiale, iar in cazul in care sunt persoane ranite, perioada de suspendare a permisului se dubleaza.

Potrivit proiectului de lege, vor fi sanctionati cu 9 pana la 20 de puncte-amenda si suspendarea permisului pana la trei luni numai soferii care nu acorda prioritate, depasesc sau trec pe rosu si provoaca un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale.


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici