Curs de legislaţie rutieră - lecţie demonstrativă
4.1. Depășirea
Definiție: Este acea manevră prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul sau pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.
Nu se consideră depăşire acea situaţie în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.
Obligaţiile conducătorului de vehicule care trece, în momentul depăşirii, peste axa care separă sensurile de circulaţie sunt:
- să semnalizeze și să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul
- să se asigure că dispune de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială şi de a revenii pe banda iniţială după efectuarea manevrei de depăşire.
Vehiculele se vor depăşii numai pe partea stângă a vehiculuilui depăşit (vezi figura 1). În cazul în care un conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga depăşirea va fi făcută prin partea dreaptă (vezi figura 2).
Această lecție continuă cu Obligaţiile conducătorului de vehicule care efectuează depăşirea, Obligaţiile conducătorului de vehicule care urmează să fie depăşit si Cazurile în care depășirea este INTERZISĂ.
Vrei continuarea? Apasă aici!