Anvelopa cu pană: reparaţi sau înlocuiţi?

Anvelopa pana

Întotdeauna anvelopa va face pană în cel mai prost moment. Încercaţi să nu înrăutățiți și mai mult situaţia. Consultaţi ghidul nostru în patru paşi pentru a vedea cum trebuie să procedaţi în caz de pană. 

1. Acţionaţi rapid

În cazul în care aţi făcut pană, montați imediat roata de rezervă. Rularea pe pană slăbeşte structura anvelopei, cauzând distrugeri iremediabile. Rularea pe pană compromite siguranţa în deplasare, astfel încât această problemă trebuie remediată cât mai rapid!  

2. Reparaţiile temporare trebuie să fie temporare

Un spray sau un alt produs de etanșare pot fi folosite pentru a repara temporar pana până când ajungeţi la un specialist în anvelope, rulând cu o viteză redusă. Aceste produse pot cauza ulterior probleme roţii, senzorilor de presiune și valvelor, precum și altor componente ale maşinii. 

Constructorii de maşini sunt categorici atunci când recomandă ca produsele de etanșare și peticele să nu fie folosite ca soluţie permanentă deoarece ele oferă doar o soluţie temporară. Roata trebuie demontată pentru a se evalua corect în ce măsură a fost distrusă. 

3. Pentru siguranţă, apelaţi întotdeauna la un specialist 

Doar un specialist vă poate spune dacă anvelopa mai poate fi sau nu salvată. Acesta va demonta anvelopa de pe jantă și o va verifica la interior. Dacă anvelopa este deteriorată la interior, ea va trebui schimbată. În plus, din motive de siguranţă, anvelopa nu va mai putea fi reparată dacă prezintă oricare dintre defectele de mai jos:


  • Sârmele de la talon, folosite pentru ranforsarea anvelopei, sunt vizibile și deformate 
  • Straturile interne ale anvelopei (sau pliuri) sunt desprinse unul de celălalt 
  • Anvelopa prezintă deteriorări cauzate de substanţe grase sau corozive
  • Anvelopa este veche și prezintă crăpături
  • Stratul de cauciuc de la interior este uzat 

Deşi specialistul vă poate oferi multiple soluţii, o anvelopă nu poate fi reparată la nesfârșit. Cu fiecare reparaţie efectuată, anvelopa se slăbeşte.

4. Întrețineți regulat anvelopele pentru a preveni problemele

În concluzie, întrețineți anvelopele permanent pentru a evita să pierdeţi timp și bani reparând pene. O anvelopă cu o presiune prea mică este mai puțin rezistentă și mult mai expusă penelor sau exploziilor, aşa că asiguraţi-vă că presiunea recomandată este respectată. În acest fel, veţi reuşi să prelungiți durata de viaţă a anvelopelor și să protejaţi mediul. Dacă anvelopele sunt umflate corect, anual puteţi economisi un rezervor de carburant. 

Informaţii oferite de MICHELIN



ÎMI POATE OFERI O ANVELOPĂ TOT CEEA CE ÎMI ESTE NECESAR?

INFORMAŢII DE BAZĂ REFERITOARE LA ANVELOPE

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici