Când devine un drum inofensiv o provocare chiar și pentru un conducător auto experimentat?

Știați că trei sferturi din accidente au loc pe drum drept? Sau că majoritatea accidentelor se întâmplă pe carosabil uscat și la viteze reduse? Unele pericole diferă de cele la care v-aţi fi aşteptat. Descoperiţi câteva date surprinzătoare și drumul va putea deveni un loc mai sigur pentru dumneavoastră.

Condiţiile de trafic se schimbă permanent. În decursul unei zile sau de la o zi la alta sau de la un anotimp la altul, pot apărea mici diferenţe care să influenţeze enorm siguranţa rutieră. Atunci când vă așteptați mai puțin, vă puteţi descoperi implicat într-un accident. 

Rezultatele studiilor care arată când, unde și mai ales de ce se întâmplă accidente pot fi surprinzătoare.

Care sunt condiţiile de drum care favorizează accidentele?

Vă gândiți că poate ploaia torenţială? Sau carosabilul acoperit cu gheaţă? Sau deplasarea în timpul nopţii? Sau drumurile rurale șerpuite? Mai gândiți-vă. Cel mai frecvent tip de accident este unul pe care probabil că nu vi l-aţi imaginat.

De fapt, cele mai multe accidente au loc în zonele urbane, pe carosabil uscat și la viteze reduse. Acest lucru reprezintă o provocare în sine: cum să fii ”pregătit pentru orice” atunci când condiţiile nu par a favoriza apariţia unui accident?

Drumuri drepte sau șerpuite? Carosabil umed sau uscat?

Simţul practic ne spune că virajele includ un risc crescut - în special dacă drumul este ud. Dar simţul practic nu are întotdeauna dreptate. Adevărul este că 75% din accidente au loc pe drum drept și doar o cincime din acestea pe suprafeţe umede. În ceea ce priveşte virajele, ele sunt responsabile doar pentru 25% din totalul accidentelor și doar jumătate din acestea au loc pe carosabil umed.

Adevărul este acesta: majoritatea accidentelor rutiere se întâmplă pe carosabil uscat. 99% din accidentele pe carosabil umed au loc atunci când suprafaţa este acoperită cu foarte puţină apă. Aşa că trebuie să fim atenţi în permanenţă. Pericolele rutiere diferă de cele la care v-aţi fi aşteptat.

Noapte sau zi?

Cele mai ciudate lucruri se întâmplă în nopţile de vineri și sâmbătă. Din nefericire și în mod deloc surprinzător, cele mai multe accidente mortale au loc în aceste zile. De regulă însă, cele mai multe accidente rutiere soldate cu decese nu au loc noaptea. Aproape două treimi din aceste accidente au loc în intervalul orar 8-20. Cifrele sunt mai mari în timpul după-amiezii, cu un vârf în jurul orei 6. Din nou statisticile contrazic ceea ce credeam cei mai mulţi dintre noi.

Întoarceţi situaţia în favoarea dumneavoastră

Păstraţi-vă calmul și nu uitaţi că anvelopele potrivite vă pot salva viaţa. Și nu uitaţi că și cele mai bune anvelope trebuie întreţinute periodic astfel încât să vă ajute să ”fiţi pregătit pentru neprevăzut”. Încercaţi să nu vă număraţi printre cei 65% dintre conducătorii auto care rulează cu anvelopele la o presiune prea mică. Aţi verificat presiunea de curând? Adâncimea de profil este suficientă la toate cele patru anvelope? Dacă nu sunteţi sigur, adresați-vă celui mai apropiat specialist în anvelope. Puneţi preţ pe siguranţă, în orice condiţii.


Informaţii oferite de MICHELIN


ÎMI POATE OFERI O ANVELOPĂ TOT CEEA CE ÎMI ESTE NECESAR?

INFORMAŢII DE BAZĂ REFERITOARE LA ANVELOPE

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici