Cum vă poate salva viaţa o bucată de anvelopă de mărimea unei palme?

Anvelopa MichelinIndiferent de cât de experimentat sunteţi sau cât de performant este motorul maşinii, siguranţa dumneavoastră depinde în primul rând de cât de stabilă este maşina pe şosea. Gândiți-vă puțin: cele 4 anvelope reprezintă singurul punct de contact dintre vehicul și sol, aşa că vă doriţi cât mai multă aderență concentrată într-o suprafaţă care nu depășește mărimea palmei unui adult. În prezent, cele mai bune anvelope reprezintă un element de siguranţă al oricărei maşini, rezultatul unor investiţii enorme în cercetare şi dezvoltare. Și ce ar mai trebui să știți?

Anvelopele joacă un rol extrem de important în siguranţa dumneavoastră. Anvelopa potrivită, întreţinută corect, vă poate salva viaţa. O anvelopă de o calitate mai scăzută, prost întreţinută, vă poate face să pierdeţi controlul asupra maşinii. 

Păstraţi contactul cu solul

Suprafaţa de contact cu solul a fiecărei anvelope vă poate salva viaţa. Este vorba de acea suprafaţă de mici dimensiuni care asigură contactul cu solul - și, la un moment dat, veţi fi bucuros că îşi face treaba.

Chiar dacă suprafaţa de contact a fiecărei anvelope nu este mai mare de o palmă, atunci când rulaţi cu 100 km/oră, sarcina ei îi depășește cu mult dimensiunea. Aderența concentrată în acea suprafaţă mică reprezintă rezultatul multor ani de cercetare şi dezvoltare.

Pe carosabil umed, suprafaţa de contact lucrează chiar și mai mult, evacuând apa, astfel încât maşina să îşi păstreze aderența și stabilitatea. Desigur, acest lucru este posibil dacă anvelopele sunt umflate corect și adâncimea benzii de rulare este cea recomandată. Nu uitaţi că 36,8% dintre accidentele rutiere cauzate de anvelope se datorează întreţinerii defectuoase a acestora. Dacă presiunea din anvelope este corectă, suprafaţa de contact va avea dimensiunea și forma corecte pentru aderență optimă. Acest lucru este bine de ştiut atât pentru dumneavoastră cât și pentru pasagerii dumneavoastră.

Mai mult decât siguranţă

Pe lângă siguranţă, suprafaţa de contact contribuie la o rulare uniformă și la reducerea consumului de carburant. Anvelopele poartă întreaga greutate a vehiculului și a pasagerilor. Ele sunt esenţiale, indiferent că viraţi, acceleraţi sau frânați. 

Suprafaţa de contact este unul dintre lucrurile la care nu trebuie să vă gândiți (sau pentru care trebuie să mulţumiţi cercetării și dezvoltării) dar care, din fericire, există.


Informaţii oferite de MICHELIN


ÎMI POATE OFERI O ANVELOPĂ TOT CEEA CE ÎMI ESTE NECESAR?

INFORMAŢII DE BAZĂ REFERITOARE LA ANVELOPE

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici