Familia dumneavoastră are încredere în modul în care conduceţi. Dar dumneavoastră aveţi încredere în drum?

Pentru că vă pasă, conduceţi cu grijă. Din fericire, majoritatea conducătorilor auto se comportă în acest fel. Cu toate acestea, la nivel mondial, accidentele rutiere stau la baza celor 1,2 milioane decese și 40 milioane vătămări corporale înregistrate anual. Motivele sunt diverse, de la starea proastă a drumurilor sau condiţiile meteo și până la oboseala conducătorului auto și starea proastă a anvelopelor. Care sunt cei mai importanţi factori pe care trebuie să îi înţelegeţi pentru a fi mai bine pregătit? 

Nu sunteţi singurul preocupat de siguranţă. În întreaga lume, problemele care afectează siguranţa rutieră se măsoară prin vieţile umane pierdute și costurile financiare. În 2004, în Europa, costul accidentelor rutiere s-a ridicat la 180 miliarde dolari sau dublul cheltuielilor bugetare anuale în Uniunea Europeană.  

Cifrele sunt enorme, dar schimbarea ţine de fiecare conducător auto în parte. Fiind conştienţi de pericolele existente, comportamentul rutier poate fi schimbat. Unele date sunt surprinzătoare. 

Profilul unui accident

În primul rând, contează sexul conducătorului auto. 75% din victimele accidentelor rutiere înregistrate anul trecut au fost bărbaţi. Apoi, contează modul de deplasare: conform statisticilor, conducătorii auto reprezintă 62%  din victimele accidentelor rutiere; pasagerii, sub 19%; și pietonii, peste 19%. Vârsta este, de asemenea, foarte importantă, cele mai multe decese înregistrând-se în intervalul de vârstă cuprins între 15 și 29 ani. Și anotimpul pare să fie important: cele mai multe accidente mortale se înregistrează în lunile iulie și august.

Cea mai importantă cauză: factorii umani 

Nu contează doar cine sunteţi; contează mai ales cum vă comportați la volan. Într-adevăr, accidentele rutiere sunt cauzate în primul rând de factorii umani. Și, în cele mai multe dintre cazuri, nu este implicat un singur factor.

Oboseala la volan reprezintă cauza a 10% - 20% dintre accidentele rutiere. Fără îndoială că alcoolul reprezintă un factor de risc, dar știați că reprezintă cauza a 25% din accidentele mortale înregistrate în Europa? 

Greşeli grave

Există momente când mulţi dintre noi suntem tentaţi să încălcăm regulile. Când vine însă vorba de siguranţa rutieră, preţul este mult prea mare. De exemplu, vorbiţi la telefon atunci când vă aflaţi la volan: riscul de a fi implicat într-un accident creşte de 5 ori. 

S-a întâmplat ca pasagerul din faţă să nu îşi pună centura de siguranţă? În cazul unui accident, centura de siguranţă reduce riscul de deces cu 50%.

Viteză mai mare, risc sporit 

Știm cu toţii că viteza ucide, dar știați că riscul creşte exponenţial? O creştere cu doar 5% a vitezei medii duce la o creştere cu 10% a accidentelor cu victime și cu 20% a accidentelor mortale. Aşa că aveţi toate motivele să apăsaţi cu prudență pe pedala de acceleraţie.

Dumneavoastră, anvelopele dumneavoastră și comportamentul preventiv

Înţelegerea riscurilor rutiere reprezintă un bun punct de pornire. Cu tot ceea ce știți acum, vă puteţi schimba comportamentul rutier în cunoştinţă de cauză.

Și veţi fi mai bine pregătit pentru situaţiile neprevăzute. Cunoaşteţi limitele maşinii. Cunoaşteţi performanţele anvelopei. Anvelopele de calitate contribuie în mod direct la siguranţa rutieră, aşa că alegeţi cu grijă atunci când trebuie să schimbaţi anvelopele. Întrețineți corect anvelopele.

Verificaţi regulat presiunea pentru că atunci când va trebui să frânați de urgenţă, anvelopele vor face munca cea mai importantă. Gândiți-vă puțin: patru suprafeţe mici de anvelopă reprezintă singurul punct de contact dintre vehicul și carosabil - aşa că aveţi nevoie de cât mai multă aderenţă. Cele câteva minute pe care le veţi petrece lunar pentru a verifica anvelopele vor conta enorm în siguranţa pe termen lung a dumneavoastră și a familiei dumneavoastră.

Informaţii oferite de MICHELIN


ÎMI POATE OFERI O ANVELOPĂ TOT CEEA CE ÎMI ESTE NECESAR?

INFORMAŢII DE BAZĂ REFERITOARE LA ANVELOPE

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici