Lista de verificare înainte de plecarea în vacanţă


Aţi aşteptat cu nerăbdare vacanţa și iată că ea a venit în sfârşit. Maşina trebuie verificată înainte de a pleca în vacanţă. Dar cum rămâne cu anvelopele? Iată sfaturile noastre în ceea ce priveşte verificarea anvelopelor, astfel încât să puteţi pleca la drum fără să vă faceţi griji.

Pregătiţi-vă din timp

Verificaţi anvelopele cu o săptămână înainte de plecare (sau cel puțin cu câteva zile înainte), astfel încât să aveţi timp să remediați orice problemă existentă: anvelope uzate, pierderi de presiune sau pană. 

Verificaţi nivelul de uzură 

Verificaţi vizual anvelopele ghidându-vă după indicatorul de uzură sau folosiţi un şubler de adâncime. Verificaţi anvelopa în diferite puncte. Semnele de uzură includ tăieturi, umflături, exfolieri sau zone aplatizate.

Apelaţi la un specialist

Dacă observaţi că anvelopele prezintă semne de uzură anormală sau dacă anvelopele de pe aceeaşi axă sunt uzate diferit, apelaţi la un specialist. Dacă anvelopele au ajuns la limita legală sau tehnică de uzură, acestea trebuie schimbate.

Verificaţi presiunea

Verificarea presiunii este esenţială. Dacă presiunea din anvelope nu este cea indicată de constructor, vehiculul se va comporta în mod diferit, putând cauza accidente. Aşa că luaţi un manometru și verificaţi presiunea!

Respectaţi nivelul corect de presiune

La un nivel corect al presiunii, anvelopa este mai sigură, are un randament kilometric sporit și consumă mai puțin carburant. Dacă nivelul presiunii este mai mic cu 0.5 bar faţă de nivelul corect, durata de viaţă a anvelopei scade cu până la 8.000 km. Dacă presiunea este mai mică cu 1-2 bar, anvelopele pot exploda, aderența se reduce dramatic iar distanţa de frânare creşte simţitor.

Informaţi-vă care sunt riscurile rulării la o presiune prea mică

Dacă anvelopele sunt rulate la o presiune prea mică, temperatura acestora va creşte și există riscul ca anvelopele să explodeze sau să fie distruse în mod ireversibil. Presiunea scăzută creşte și riscul apariţiei acvaplanării. Pe scurt, anvelopa nu mai este sigură.

Verificaţi presiunea atunci când anvelopele sunt reci 

Presiunea poate fi verificată cel mai bine atunci când anvelopele sunt reci. Dacă presiunea se verifică atunci când anvelopa este caldă, adăugaţi 0,3 bar la presiunea recomandată. Deoarece presiunea creşte odată cu temperatura, nu dezumflaţi niciodată o anvelopă caldă. Nu uitaţi! Respectaţi presiunea indicată în manual.

Mai bine preveniţi decât să reparaţi

Nimic nu trebuie lăsat la voia întâmplării atunci când vine vorba de anvelope, aşa că data viitoare când veţi schimba anvelopele, gândiți-vă la aspectele cele mai importante: siguranţa, longevitatea și economia de energie. În prezent există anvelope care oferă un echilibru optim al tuturor acestor performanţe. 

Bucurați-vă de vacanţă în condiţii de siguranţă, fiind siguri că anvelopele sunt la fel de pregătite să pornească la drum ca și dumneavoastră. Nu vă mai rămâne decât să terminaţi de împachetat și să vă începeţi vacanţa! 

Informaţii oferite de MICHELIN



ÎMI POATE OFERI O ANVELOPĂ TOT CEEA CE ÎMI ESTE NECESAR?

INFORMAŢII DE BAZĂ REFERITOARE LA ANVELOPE

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici