Rulare mai sigură pe carosabil umed

Anvelope ploaie

Toţi șoferii ştiu că este mult mai dificil să frânezi atunci când carosabilul este umed. Dar știți de ce se întâmplă acest lucru? Și știți de ce vremea umedă afectează șofatul într-o măsură atât de mare? 

Dacă vremea este umedă, micile orificii de la nivelul asfaltului se umplu cu apă. Din acest motiv aderenţa anvelopelor scade în mod dramatic.

Păstraţi controlul în orice condiţii

Profilul benzii de rulare este conceput pentru a elimina apa de sub anvelopă, pentru a usca carosabilul și a menţine aderența. Apa este împinsă lateral în timp ce canalele adună și evacuează apa. Marginile striate ale blocurilor de profil sparg pelicula de apă rămasă între anvelopă și carosabil, astfel încât anvelopa să intre în contact cu o suprafaţă uscată.  

Rulaţi în condiţii de siguranţă, indiferent de vreme

Oricât de ciudat ar putea părea, forma amprentei la sol influenţează și ea aderența. Anvelopele moderne au o amprentă rotunjită și se comportă mult mai bine în condiţii de carosabil umed, forțând apa spre exterior și uscând suprafaţa carosabilă, reducând astfel riscul acvaplanării.

Sfaturi utile pentru deplasarea sigură pe carosabil umed

Atunci când vremea este umedă, drumurile devin alunecoase și vizibilitatea este redusă din cauza ploii.

  • Reduceţi viteza.
  • Păstraţi o distanţă mai mare faţă de vehiculele din faţă. Nu uitaţi că distanţa de frânare creşte atunci când carosabilul este umed.
  • Aprindeți luminile de întâlnire. 
  • Încercaţi să rulaţi cu viteză constantă - aderența scade semnificativ dacă se accelerează sau se frânează brusc sau dacă viraţi la o viteză prea mare.
  • Verificaţi starea anvelopelor și presiunea de umflare.
  • În cazul acvaplanării, ridicaţi ușor piciorul de pe acceleraţie dar nu frânați. Scoateţi vehiculul din viteză și lăsaţi-l să încetinească până când reuşiţi să îl controlați din nou.

Informaţii oferite de MICHELIN



ÎMI POATE OFERI O ANVELOPĂ TOT CEEA CE ÎMI ESTE NECESAR?

INFORMAŢII DE BAZĂ REFERITOARE LA ANVELOPE

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici