Cum sa te mentii treaz cand conduci noaptea

de / Postat in Conducere defensiva

Conducerea unei masini incepe sa devina ceva mai periculoasa dupa ora 3 dimineata si incerci sa ajungi la destinatie fara sa te omori pe tine sau pe altcineva. Putini au de-a face cu aceasta realitate zilnic, cu exceptia conducatorilor de camioane, asa ca iata cateva sfaturi de la profesionisti, care te pot ajuta sa ajungi teafar la destinatie.

Fii mereu constient ca masina ta e capabila sa te faca tandari intr-o clipa, si chiar si cea mai mica clipa de neatentie ar putea sa fie ultima. Prima ta datorie, cand esti la volan, e sa conduci cu atentie, si daca simti vreodata ca nu poti face asta, atunci e responsabilitatea ta sa te opresti.

Fii mereu atent ce mananci sau bei. Cofeina si stimulentii vor functiona doar pentru o perioada scurta, dar, de asemenea, acestia pot sa iti dea energie pe moment, si sa te faca sa te prabusesti mai tarziu – figurativ vorbind. Un complex de carbohidrati ii va da corpului tau toata energia de care are nevoie, dar tot trebuie sa produci enzimele si nutrientii de care corpul are nevoie pentru a-i folosi. Acele mici doze de energie contin cantitatea de vitamine de care are nevoie corpul tau, dar asigura-te ca ti-ai luat doza zilnica de multivitamine, inainte de a porni la drum.

Nu manca. Cand mananci, corpul tau redirectioneaza energia si fluxul sanguin catre procesul de digestie, iar acest lucru iti induce o stare de letargie. Daca trebuie sa mananci, incearca un complex de carbohidrati pentru energie si o cantitate mica de zahar care sa compenseze pentru energia folosita in timpul digestiei.

Trage pe dreapta si dormi putin. Nu exista substitut pentru somn; locurile de odihna exista cu un motiv, si chiar daca somnul intr-o parcare suna periculos, e mai putin probabil sa rezulte intr-o ranire, decat daca te rastorni cu masina pe sosea. Daca poti gasi o parcare populata, atunci opreste undeva unde te pot vedea si altii. Acest lucru te va ajuta sa te odinesti mai linistit.

Aeriseste bine interiorul masinii. Deschide geamurile si inhaleaza aer curat. Aerul rece te va mentine treaz, si mai important, contine mai mult oxigen decat aerul din masina. Aerul conditionat poate sa recicleze aerul din masina, pentru a mentine o atmosfera rece, iar statul in masina pentru multe ore, te va suspune la o cantitate prea mare de dioxid de carbon, ceea ce va induce, intr-un final, o stare de letargie. Inchide caldura cand poti; corpul uman e predispus la leneveala cand e prea cald.

Da un telefon sau vorbeste cu tine insuti. Nu conteaza ce zici, daca esti singur.  Corpul uman raspunde la adrenalina provocata de conflict, la fel si la ras, daca iti vei da seama ca ai petrecut ultimele 45 de minute certandu-te cu bordul masinii.


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici