Regula celor doua secunde

de / Postat in Conducere defensiva

Din cauza pericolelor care apar in timpul condusului, exista cateva practici orientative care te pot ajuta sa fii in siguranta in masina. Regulile standard, cum ar fi oprirea la semafor sau la indicatoarele rutiere, sunt doar o parte ce asigura siguranta cand conduci.

Regula

Regula de doua secunde in condus, spune ca nu trebuie sa fii niciodata mai aproape de 2 secunde, de masina din fata ta. Asta pentru ca, daca masina din fata ta va frana brusc, tu vei avea doua secunde in care sa opresti masina, astfel prevenind un accident. Desi pare foarte simplu, exista cateva scenarii - ploaie, zapada si blocaje in trafic - care pot complica situatia. 

Scopuri

Regula de doua secunde a fost creata pentru a te ajuta sa conduci intr-un mod sigur, controlat. Aplicand regula celor doua secunde sau mai mult, in spatele altei masini, iti asigura posibilitatea de a avea o vedere mai larga asupra drumului din fata ta. Aceasta regula te ajuta sa fii in siguranta, atat tu, cat si ceilalti participanti la trafic. 

In actiune

Cand conduci in conditii de drum uscat, alege-ti un reper din fata ta si din fata masinii pe care o urmaresti, cum ar fi un semn rutier sau un stalp de lumina. Cand masina din fata va trece pe langa el, spune cu voce tare “doar un nebun ar incalca regula de doua secunde”. Acest lucru ar trebui sa iti ia aprox 2 secunde. Dupa ce ai spus asta, verifica-ti pozitia fata de reperul ales. Daca ai trecut deja de el, atunci ai incalcat regula si ar trebui sa incetinesti. 

Modificari

Conditiile de vreme umeda cer o distanta mai mare intre masini. In astfel de conditii e bine sa lasi cel putin 4 secunde intre tine si masina din fata. Ca sa te asiguri ca distanta e corecta, repeta pasii din sectiunea de mai sus, doar ca de data asta spune cu voce tare “doar un nebun ar incalca regula de doua secunde”, de doua ori. 


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici