Condusul pe drumurile rurale

de / Postat in Conducere defensiva

Statisticile demonstreaza ca drumurile rurale prezinta cel mai mare factor de risc pentru condus. Cauzelele cele mai frecvente sunt viteza, depasirea prin locuri nepermise si nerespectarea distantei de siguranta dintre vehicule.

Viteza

Majoritatea drumurilor rurale au limita de viteza de 50 km/h, dar asta nu inseamna ca trebuie neaparat sa mergi constant cu aceasta viteza; totul depinde si de conditiile de drum cu care te intalnesti pe parcurs. Multe drumuri rurale sunt inguste, serpuite si pot avea portiuni de drum stricate – toti acesti factori trebuie luati in considerare. 

Multi soferi neexperimentati iau curbele mult prea repede, mai ales pe drumurile de tara unde unghiul unei curbe poate fi foarte greu de apreciat. Este mai mult decat recomandabil sa reduci viteza de fiecare data cand te apropii de o curba. Aminteste-ti mereu ca o curba poate ascunde un cal si un carutas, un vehicul ce se deplaseaza cu viteza foarte mica sau un alt pericol. 

Curbele oarbe 

Curbele oarbe sunt des intalnite pe drumurile rurale, vezi exemplu de cum arata o astfel de curba in imaginea din dreapta. Curbele oarbe nu iti ofera posibilitatea sa vezi dincolo de ele, astfel ca pot ascunde masini in deplasare, pietoni, cai sau alte pericole. 

Pe drumurile europene sau nationale vei intalni des marcaje cu semnul de curba, ce te avertizeaza apropierea de o curba oarba, dar multe dintre drumurile secundare, astfel de marcaje rutiere sunt rare. Din aceasta cauza, considera curbele oarbe un alt potential pericol de pe traseu, incetineste, verifica drumul prin oglinzile retrovizoare si fii mereu pregatit sa pui frana.

Drumurile cu o singura cale de acces 

Acest tip de drumuri (nu este specific doar drumurilor rurale) este caracterizat de faptul ca nu e suficient de lat, astfel incat sa poata trece doua autoturisme in acelasi timp, din sens opus. Si pentru a complica si mai mult lucrurile, aceste drumuri sunt de multe ori delimitate de gard viu, sunt sinuoase si intortocheate, factori ce ingreuneaza mult vizibilitatea soferilor. Chiar daca multe dintre aceste drumuri au limita nationala de 90 km/h, este recomandat sa conduci mereu cu viteza pe care o simti tu confortabila si sigura. 

Cand vizibilitatea este limitata de garduri vii si de curbe, poti sa te ajuti de claxon, pentru a-ti anunta prezenta. Pe timpul noptii, poti da flash-uri, pentru a transmite acelasi tip de avertizare. 

Daca, asa cum se intampla frecvent, intri intr-o curba si gasesti drumul din fata blocat de un alt autovehicul in miscare, ce vine direct spre tine, unul dintre voi va fi obligat sa dea cu spatele pana la cel mai apropiat punct de trecere. Pentru aceasta situatie nu sunt reguli clar stabilite, dar daca portiunea de trecere este in spatele tau, mai aproape de tine, fii politicos si retrage-te tu spre ea. In caz ca vezi aceasta portiune in spatele celuilalt autoturism, asteapta ca acesta sa intoarca. Bunul simt este cel care se ia in considerare.

Animalele

Cand vezi apropiindu-se cai si alte animale, trebuie sa reduci viteza si sa le asiguri suficient spatiu de trecere. Nu iti ambala motorul, nu claxona si nu face nicio miscare ce ar putea sa le sperie.

Daca intampini pe drum o turma de oi sau de vite ce iti blocheaza accesul, esti obligat sa opresti, sa iti opresti si motorul si sa astepti pana elibereaza drumul. 

Carute si alte mijloace de transport ce merg cu viteza mica

Prima regula este sa fii rabdator si sa te abtii de la impulsul de a vrea sa depasesti un vehicul care circula cu viteza redusa, chiar daca se formeaza coada in spatele tau. Ramai in siguranta in spate, astfel incat sa iti pastrezi vizibilitatea asupra drumului. Depaseste doar cand este sigur si legal sa o faci. Poti sa te intalnesti cu situatia in care soferii din spatele tau vor incerca sa te depaseasca si pe tine si pe vehiculul lent dintr-o singura miscare, asa ca uita-te mereu in oglinzi si verifica mereu traficul din spate inainte de orice depasire. 

Noroiul pe drum poate fi un indiciu ca un vehicul rural este in apropiere. Sa pastrezi mereu in minte si posibilitatea ca un astfel de vehicul poate iesi dintr-un camp, de pe o carare ascunsa, pe care nu ai observant-o.


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici