5 principii ale conducerii preventive

de / Postat in Conducere defensiva

Sistemul de conducere preventiva Smith se ghideaza dupa 5 principii. Fiecare din ele e creat astfel incat sa reduca riscul care apare in timp ce conduci, prin invatarea soferilor sa anticipeze situatiile periculoase. Prin condusul preventiv, accidentele rutiere sunt reduse, chiar si in conditii de vreme rea. O regula importanta a conducerii preventive este anticiparea greselilor altor soferi, a erorilor de judecata si/sau a nepasarii acestora.

Tinteste sus

A “tinti sus in timp ce conduci” e primul principiu al sistemului Smith. Un sofer care “tinteste sus”, se uita mult mai mult in fata sa decat ceilalti soferi. Sa cunosti conditiile de trafic din fata ta te mentine alert. Un sofer care este constient de posibilele obstacole sau accidente din fata sa, poate evita coliziunile din spate si ii poate avertiza si pe ceilalti soferi prin franare. 

Vezi imaginea de ansamblu

Un sofer care are “imaginea de ansamblu” este constient de imprejurimile in care se afla, tot timpul. Acest principiu ne invata sa fim atenti la cat de aproape de noi sunt ceilalti soferi sau daca acestia se comporta haotic in trafic. Cunoasterea acestor lucruri ii permite unui sofer care conduce preventiv sa anticipeze greselile altor soferi si sa se pozitioneze in trafic, in consecinta. 

Fii mereu in alerta

Acest principiu al sistemului Smith le cere soferilor care conduc  preventiv sa fie mai atenti la conditii si la mediul inconjurator, decat o fac ceilalti soferi. Soferii care sunt mereu in alerta sunt constienti de conditiile de trafic, de comportamentul celorlalti in trafic si de conditiile de drum.

Lasa-ti o cale de scapare

Al patrulea principiu al sistemului Smith este sa “iti lasi mereu o portita de iesire”. Soferii care au mereu o cale de a iesi din anumite situatii, se asigura ca nu sunt urmariti prea de-aproape in cazul in care apar obstacole in drum. Soferii care isi lasa o cale de iesire evita, de asemenea, sa fie inconjurati de alti soferi in trafic, prin alegerea benzilor exterioare ale drumului. 

Asigura-te ca esti vazut de ceilalti

Al cincilea principiu, previne posibilele accidente, prin atragerea atentiei celorlalti la mediul inconjurator. Modalitatile prin care te poti asigura ca ceilalti soferi te vad includ evitarea intrarii in punctul mort al altui sofer si utilizarea farurilor, a semnalelor luminoase si a claxonului.


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici