9 sfaturi pentru a evita un accident rutier

de / Postat in Conducere defensiva

Vremea urata, problemele mecanice sau drumurile rele pot contribui la accidente. Mai multe coliziuni, totusi, se produc din cauza erorilor umane. Aproape toate coliziunile pot fi prevenite.

Practicile pentru a conduce in siguranta sunt simple, dar in prezent, acestea sunt de multe ori trecute cu vederea sau pur si simplu ignorate. Accidentele rutiere pot fi evitate daca urmezi acesti pasi simpli.  

1. Trebuie sa stii mereu unde vrei sa mergi si cum ajungi acolo. Planuieste si semnalizeaza din timp manevrele pe care vrei sa le faci.

2. Pastreaza distanta fata de masina din fata care sa-ti ofere o stare de siguranta. Pe autostrada, la viteze mari sau in conditii meteo nefavorabile, mareste distanta.

3. Fii atent la trafic si la masinile care sunt in fata ta. Observa din timp cand franeaza si incearca sa anticipezi ce manevre urmeaza sa faca.

4. Fii foarte atent in intersectii, asigura-te din toate partile. Inainteaza cu atentie si nu presupune nimic. Sunt situatii in care e mai bine sa cedezi prioritatea, chiar daca legal tu o ai.

5. Concentreaza-te la felul in care conduci. In acelasi timp, fii atent la ceilalti soferi, pietoni si conditiile de trafic. 

6. Incetineste. Viteza prea mare reduce timpul de reactie si creste riscul de impact si ranire. Chiar si 10 km/h in plus poate face diferenta.

7. Observa traficul din spate. Verifica oglinzile des, pentru a observa ceilalti soferi si fii mereu la curent cu pozitia masinii tale, in relatie cu ceilalti participanti in trafic. 

8. Nu te urca la volan cand esti somnoros sau obosit, sub influenta alcoolului sau a drogurilor.

9. Intretine-ti masina. Verifica periodic solutia pentru stergatoare , franele si cauciucurile. Inlocuieste stergatoarele daca sunt uzate. Asigura-te ca toate luminile de semnalizare si cele de frana functioneaza corect.

Mai jos iti prezentam un filmulet cu accidente stupide. Majoritatea puteau fi evitate daca se aplicau sfaturile din acest articol.

 


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici