Cum sa conduci in munti

de / Postat in Conducere defensiva

Condusul in munti poate fi extrem de placut. Totusi, poate fi si foarte periculos. Nu ai o a doua sansa daca ratezi o curba si cazi de la o inaltime mare. Daca planuiesti sa conduci mai mult pe drumuri de munte, e o idee buna sa iti duci masina la verificat, sa te asiguri ca e in conditii optime.

Fii atent

E important sa fii mereu atent la ceea ce se intampla in jurul tau si cum arata drumul din fata ta. Daca observi un colt strans prea tarziu, acest lucru poate avea consecinte fatale.

Nu depasii limita de viteza

Poti sa conduci chiar mai incet decat limita de viteza pe acel sector de drum. Mentine o viteza la care te simti in siguranta. Daca nu te simti confortabil sa conduci la limita de viteza indicata, atunci asigura-te ca nu obstructionezi traficul. Opreste pe dreapta si lasa masinile din spatele tau sa te depaseasca.

Nu “taia” curbele

Stai pe banda ta cand iei curba. Masinile care merg prea repede tind sa ia curbele pe exteriorul curbei. Daca doua masini fac acest lucru deodata e posibil sa existe o coliziune.

Foloseste frana de motor

Cand cobori dealuri asigura-te ca nu apesi frana continuu pe toata lungimea dealului. Acest lucru va afecta franele si acestea ar putea ceda. Daca vei conduce intr-o treapta inferioara de viteza, acest lucru iti va proteja franele. Te va ajuta, de asemenea, si cand vei urca un deal. Cu cat mai mica treapta de  viteza, cu atat mai putin iti vei solicita motorul.

Fii atent la schimbarile bruste de vreme

Cand conduci prin munti, vremea se poate schimba instant. Ploaie si furtuni de zapada pot aparea foarte repede. E important sa reduci viteza imediat daca exista precipitatii.

Fa o pauza daca te simti mai stresat

Pentru ca e nevoie de mai multa atentie cand conduci in munti, poti sa obosesti foarte repede. Multe drumuri de munte au locuri unde poti sa tragi pe dreapta sa te relaxezi si sa admiri peisajul.


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici