Cum sa conduci pe autostrada

de / Postat in Conducere defensiva

Pentru incepatori ideea de a conduce pe autostrada ii poate ingrozi. Cu toate ca in Romania nu prea avem autostrazi, acestea sunt cele mai sigure drumuri si sunt un mod excelent de a parcurge distante mari intr-un timp scurt. Ghidul de mai jos te va ajuta, speram, sa te pregatesti pentru ziua in care iti vei face debutul pe autostrada.

Trebuie sa stii ca si incepatorii pot conduce pe autostrada si in afara tarii :)

Incadrarea pe autostrada

Te incadrezi pe autostrada de pe o banda de intrare, pentru care procedura e aceeasi ca la incadrarea pe o sosea dubla. Cele mai importante aspecte de retinut sunt:

  • Ajusteaza viteza astfel ca aceasta sa fie aceeasi cu cea din traficul de pe autostrada
  • Semnalizeaza intentia de a te incadra pe autostrada
  • Acorda prioritate celor deja aflati in trafic pe autostrada
  • Incadreaza-te atunci cand exista un decalaj adecvat pe banda dreapta
  • Nu forta intrarea pe autostrada
  • Nu condu de-a lungul benzii de urgenta Incearca sa eviti oprirea la capatul benzii de intrare, cu exceptia momentelor in care trebuie sa astepti din cauza traficului incet.

O data incadrat pe autostrada, ramai pe banda dreapta, pana ai timp sa evaluezi si sa iti ajustezi viteza la cea din traficul deja existent pe autostrada.

Unele benzi de intrare se continua cu o banda dedicata, in cazul acesta nefiind nevoie sa te incadrezi pe autostrada ca in cazul descris mai sus. Semnele de circulatie iti vor indica acest lucru

Condusul pe autostrada

Autostrazile pot avea doua, trei sau 4 benzi.

Autostrada cu 2 benzi – pastreaza banda dreapta pentru condus normal. Foloseste banda stanga pentru a depasi. O data ce ai efectuat depasirea revino pe banda dreapta. Masinile mari ce transporta marfuri au voie sa foloseasca ambele benzi.

Autostrada cu 3 benzi – pastreaza banda din dreapta, in afara de cazul in care e nevoie sa depasesti masini mai lente. Pentru a face acest lucru, foloseste banda din mijloc. Daca trebuie sa depasesti mai multe masini, ramai pe banda din mijloc. Nu e nevoie sa treci de pe o banda pe alta, in timp ce depasesti mai multe masini.

Foloseste banda exterioara numai atunci cand vrei sa depasesti masini mai incete si numai atunci cand atat banda din dreapta, cat si cea din mijloc sunt ocupate cu trafic mai lent. Indiferent ca esti pe banda exterioara sau pe banda din mijloc, pregateste-te sa te dai la o parte pe banda din mijloc sau pe cea din dreapta, pentru a lasa masinile mai rapide sa treaca.

Masinile mari, inclusiv autobusele, camioanele sau masinile cu rulote nu au voie sa foloseasca banda exterioara, astfel ca daca un asemenea vehicul se apropie de tine, din spate, in timp ce te afli pe banda din mijloc, retrage-te pe banda din dreapta, pentru a nu bloca accesul acestora.

Schimbarea benzilor si depasirea pe autostrada:

  • Asigura-te si uita-te dupa alte masini si daca e necesar semnalizeaza din timp
  • Nu uita ca masinile din spate pot ajunge la tine foarte repede
  • O privire rapida in unghiul mort s-ar putea sa fie necesara
  • Cand e sigur, treci pe banda dorita

Cand se incadreaza alte vehicule

Cand conduci pe autostrada te vei intalni des cu alte vehicule care incearca sa se incadreze pe autostrada de pe benzi de intrare. Atunci:

  • Cand sunt mai multe automobile care doresc sa se incadreze, pregateste-te sa iti ajustezi viteza
  • Daca poti, treci pe cealalta banda, pentru a usura incadrarea celorlaltor vehicule pe autostrada.

Noduri de autostrada

Acestea sunt locuri in care autostrazile se unesc sau se separa. E posibil sa fie necesar sa schimbi benzile, uneori de mai multe ori. Semnele de deasupra iti vor da toate informatiile de care ai nevoie pentru a merge in directia potrivita.

Parasirea autostrazii

Parasesti autostrada folosind o intersectie. Aceste intersectii sunt marcate clar, cu semne aflate la un 1 km distanta, apoi din nou la jumatate de kilometru, apoi din nou la 200, 100, 50 de metri inainte de banda de iesire.

Incearca intotdeauna sa te afli pe banda dreapta, cand esti la jumatatea distantei. La fel ca pe soseaua dubla, incepe sa semnalizezi cand esti la 200 de metri de iesire.

Pentru a parasi autostrada incadreaza-te pe banda corecta din timp, doar daca nu esti deja pe banda dreapta.

Daca ratezi iesirea, condu pana la urmatoarea, paraseste autostrada si reincadreaza-te in directia opusa pentru a continua catre iesirea dorita. Nu incerca niciodata sa intorci pe autostrada sau sa mergi cu spatele!

Oprirea pe autostrada

Opreste pe autostrada numai daca:

  • Lumini rosii sau alte semne indica acest lucru
  • Esti oprit de politie
  • Ai o urgenta
  • Previi un accident
  • Opreste pe banda de urgenta numai in cazuri de urgenta.

Daca trebuie sa incetinesti sau sa opresti, ca rezultat al congestionarii traficului, porneste luminile de avarie pentru a semnaliza celor din spatele tau de blocajul din fata. O data ce te-ai asigurat ca acestea au fost vazute, le poti opri.

Condusul in siguranta pe autostrada

Viteza maxima legala pe autostrada este de 130 km/ora. Dar, sa fim cinstiti, de multe ori aceasta limita este depasita. Datorita vitezelor care pot fi atinse pe autostrada, este necesar sa anticipezi ce se intampla in fata ta. Viteza excesiva inseamna ca in caz de urgenta, vei avea mai putin timp sa reactionezi.

Pastreaza mereu o distanta sigura intre tine si masina din fata ta. Daca vezi luminile de frana in fata ta, lasa mai moale acceleratia. Franarea brusca pe autostrada poate fi periculoasa. Poate cauza franarea brusca si a masinii din spate, care in multe cazuri, poate duce la coliziune.

Pentru a avea o imagine cat mai clara a ceea ce se intampla in spatele tau, verifica periodic oglinzile.

Evita sa te afli intre o masina lenta in fata si alta masina imediat in spatele tau. Daca se intampla, redu incet viteza pentru a mari distanta dintre tine si masina din fata, si apoi cand e sigur, depaseste-o.

Fii atent la semnele de pe autostrada. Acestea iti vor semnaliza daca exista pericol in fata. Daca un semn este activ pe centrul autostrazii, atunci mesajul acestuia e valabil pentru toate benzile. Daca un semnal este activ doar deasupra unei benzi individuale, mesajul se aplica doar acelei benzi.

Semnalele luminoase intermitente semnifica pericol in fata. E posibil sa fie afisata si o limita temporara de viteza si alte mesaje de avertisment. Oricand vezi aceste semnale, trebuie sa modifici viteza si sa continui sa urmezi instructiunile pana cand treci de semnele respective sau vezi unul care indica terminarea restictiilor.

Semnale luminoase rosii. Daca apar semnale rosii deasupra benzii pe care te afli, si un `x` rosu apare, nu trece mai departe de semn, pe banda ta. Daca semnalul apare pe centru, atunci nu trece mai departe, pe nicio banda.

Nu conduce obosit. Statisticile arata ca 15-20% din accidentele de pe autostrada sunt cauzate de oboseala, asa ca fii pregatit sa te opresti o data la 2-3 ore, si gaseste mereu un loc sigur pentru a te odihni.

Prezoane reflectorizante

  • Acestea te ajuta sa determini aspectul drumului.
  • Rosii – intre banda de urgenta si carosabil
  • Albe – intre benzi
  • Chihlimbar – intre marginea carosabilului si rezerva centrala
  • Verde – intre carosabil si benzile de intrare/iesire
  • Verde/galben fosforescent – intre sistemele de contraflux si lucrarile la drum

Banda de urgenta

In general, aceasta banda trebuie folosita numai in caz de urgenta sau cand ai o avarie. Totusi, datorita congestionarii traficului pe un numar limitat de sectiuni ale autostrazii, aceasta banda e folosita ca banda suplimentara. Vei sti daca poti folosi banda ca pe una normala, daca vei vedea un semn cu limita de viteza deasupra benzii de urgenta.

Drum bun! :)


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici