Sfaturi pentru incepatori: siguranta rutiera

de / Postat in Conducere defensiva

Rata mortalitatii in randul conducatorilor auto in varsta de 15-24 de ani este de pana la de doua ori mai mare decat cea inregistrata in randul soferilor experimentati. Riscurile pe care le prezinti in trafic nu te vizeaza numai pe tine. Odata cu decesul unui tanar conducator auto, mor, in medie, alte 1,3 persoane.

Accidentele in care sunt implicati conducatorii auto tineri sunt deseori provocate de pierderea controlului autovehiculului sau de viteza excesiva. De asemenea, majoritatea accidentelor de acest tip au loc noaptea. In acest articol incercam sa iti dam cateva sfaturi cum sa eviti astfel de situatii.

Lipsa experientei in condus

Ca sa inveti sa conduci e nevoie de multa practica, inainte sa ajungi la un nivel de expert. Sa manevrezi o masina e relativ usor, nu ai nevoie decat de cateva ore, dar aptitudinea de a anticipa o situatie periculoasa in trafic, necesita ani de practica si mii de kilometri de sofat. Complexitatea conducerii unei masini e determinata si de controlul pe care il ai ca sofer, din cauza alegerilor personale pe care le faci: viteza cu care conduci, distanta pe care o pastrezi fata de masina din fata si in general pozitionarea in trafic. Aceste alegeri iti creeaza marje de siguranta, mai mici sau mai mari si sunt bazate pe estimarile tale personale ale abilitatii de a face fata acestor situatii in trafic. 

In general, soferii tineri ca si tine, au tendinta de a alege marje de siguranta care sunt prea mici. Acest fenomen este o consecinta a faptului ca tind sa-si supraestimeze aptitudinile si sa subestimeze complexitatea situatiilor cu care se pot confrunta in trafic.

Atunci cand faci aceste alegeri, ca sofer incepator, trebuie sa-ti lasi marje de siguranta mai mari, pentru a compensa lipsa de experienta.

Expunerea

Fiind tanar, in general, ai tendinta sa conduci in conditii mult mai riscante decat soferii cu experienta. Viteza, faptul ca sofezi noaptea, consumul de alcool (sau pasagerii din masina au consumat alcool si iti influenteaza in mod negativ stilul de condus), utilizarea redusa a masurilor de siguranta (centurile de siguranta), toate aceste elemente te expun la risc si, combinate cu lipsa de experienta la volan, conduc de cele mai multe ori la rezultate care se platesc cu viata.

Alcoolul si drogurile

Abuzul de alcool si droguri creste rata de accidente si mortalitate in randul soferilor tineri. Condusul in stare de ebrietate este foarte periculos si iti poate lua viata. Activitatea de a conduce este mai solicitanta cand esti inceptor, si astfel, pentru ca trebuie sa fii mai atent la condus, efectul alcoolului este mai mare decat pentru soferii experimentati. Alcoolul reduce inhibitiile. Deoarece ai mecanisme de auto-control mai putin dezvoltate, alcoolul iti produce o stare euforica mai puternica. Studiile au aratat ca adolescentii au tendinta sa subestimeze nivelul real al intoxicarii cu alcool. 

Drogurile au efecte diferite asupra abilitatilor de condus, mai ales in combinatie cu alcoolul sau alte substante. Rezultatele studiilor epidemiologice indica faptul ca abuzul de substante ilegale in general este o sursa de risc pentru soferii incepatori. Combinatiile de droguri si alcool duc la un risc cu peste 35% mai mare. Nu te urca la volan beat sau drogat!

Oboseala 

Oboseala nu este cauzata doar de cat timp ai condus, ci si de timpul dedicat altor activitati, inainte de a conduce, de durata si calitatea somnului sau de situatii stresante. Alt factor care poate cauza oboseala este ora din zi in care conduci. Acest lucru este important in special pentru tine ca incepator, deoarece statisticile arata ca rata de accidente produse noaptea este mai mare decat in randul soferilor experimentati.

Trebuie sa stii ca oboseala reduce calitatea multor aspecte legate de activitatea de condus, cum ar fi reactiile potrivite la schimbarile bruste. In general, soferii tind sa compenseze oboseala pe care o simt, fie prin cresterea asteptarilor prin marirea vitezei, fie prin scaderea lor (ex. largirea marjei de siguranta prin incetinirea masinii sau pastrarea unor distante mai mari fata de celelalte masini). Accidentele arata ca aceste compensatii nu sunt suficiente pentru reducerea riscului.  

Fiind tanar ai nevoie de mai mult somn decat un adult. Chiar daca ignori aceasta realitate, oboseala te poate afecta mai mult decat pe un adult. Nu sofa obosit!

Distragerea atentiei

Condusul necesita atentie maxima din partea ta. Totusi, atentia este usor distrasa, uneori chiar involuntar pe alte evenimente, obiecte sau persoane, in sau in afara masinii, care nu au legatura cu sofatul. Prezenta unor pasageri agitati in masina iti pot distrage atentia de la condus si te pot stresa si pe tine. Ignora-i. Iti recomandam sa nu folosesti telefonul, tableta sau alte dispozitive in timp de conduci.


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici