Sfaturi utile pentru condusul pe timp de vara

de / Postat in Conducere defensiva

O verificare rapida si usoara a masinii poate ajuta la pregatirea ei pentru stresul de temperaturi ridicate si cresterea fiabilitatii la calatorii pe drum lung. Pregateste-ti masina pentru a rula in siguranta si pentru a te bucura de cele mai placute concedii.

Ochelarii de soare

Nu, nu este o fita. Este bine intotdeauna sa ai o pereche de ochelari de soare la indemana. Soarele poate fi orbitor, in special in lunile de vara, si poate afecta serios capacitatea de a vedea ce se intampla in jurul tau. Toti ochelarii de soare te ajuta. Pentru condus cei mai buni sunt ochelarii cu lentile polarizate care reduc reflexiile oferind in acelasi timp redarea culorilor superbe si perceptia clara.

Adapteaza viteza in functie de situatie

Redu viteza in cazul unei ploi torentiale. Pe asfalt, si pe marginea drumului unde sunt denivelari, se creeaza o pelicula de apa si apare acvaplanarea.
Incetineste viteza acolo unde asfaltul in lumina pare mai inchis la culoare, lucios sau are petice proaspete. In astfel de zone, asfaltul incins scade aderenta, fiind mai putin poros si neabsorbind aproape deloc petele de ulei care il fac extrem de alunecos.
Franeaza cu mult inaintea unui viraj, mai ales in zonele in care asfaltul este foarte incins.
Evita rularea pe denivelarile din exteriorul virajelor, acolo unde zonele cu asfalt supraexpus soarelui prezinta efectul de valuri din cauza traficului greu. Astfel vei evita iesirea in decor pe exteriorul virajului.

Lichidele

Verifica nivelul de apa pentru racirea motorului. Asigura-te ca ai un nivel de lichid de racire optim.

Anvelopele

Este recomandat sa schimbi cauciucurile de iarna cu cele de vara. Materialul din care sunt construite se adapteaza si are aderenta mai buna la temperaturile ridicate decat cele de iarna. In sezonul estival, cauciucurile de vara trebuie sa mentina contactul cu carosabilul atat pe ploi torentiale, cat si in conditii de carosabil incins.
Asiguta-te ca toate pneurile, inclusiv roata de rezerva, au presiunea corecta.

Bateria

Daca ai trecut cu bine de iarna, bateria va rezista cu brio si pe timpul verii.

Uleiul

Verifica nivelul si in ce conditie este uleiul de motor. In cazul in care nu folosesti un ulei universal care se cere schimbat la un an de zile, schimba uleiul de iarna cu unul specific pentru vara sau cu unul universal.

Filtrul de aer

Un filtru de aer murdar face ca masina sa consume mult mai mult carburant. Iti recomandam sa-l schimbi periodic.

Aerul conditionat

Verifica climatizarea si reincarca instalatia cu freon. Aceasta este extrem de solicitata in timpul iernii. Cand te urci la volan si este extrem de cald in masina, nu porni aerul contitionat imediat. Prima data deschide toate geamurile si aeriseste cateva minute.


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici