Tehnici ale conducerii preventive

de / Postat in Conducere defensiva

Tehnicile de conducere preventiva sunt cele folosite de soferi pentru a invata sa anticipeze situatiile neasteptate, astfel incat sa poata evita potentiale accidente.

Prin adoptarea tehnicilor de conducere preventiva, soferii isi cresc sansele de a evita accidente grave care se pot solda chiar cu moarte. Abilitatile de conducere preventiva inseamna sa fii responsabil atat pentru propria ta masina, precum si sa stii sa anticipezi miscarile fiecarui sofer care se afla in apropierea ta. 

Inspectia inaintea calatoriei

Protejeaza-te de pericol de la inceput, prin inspectarea masinii inainte de a porni la drum. Daca, de exemplu, unul din becurile de la faruri nu functioneaza, alti soferi nu vor avea nicio indicatie cand schimbi benzile, si ca rezultat, ar putea sa intre in tine din spate. Aceste probleme pot fi evitate daca iti verifici frecvent masina. 

Incepe cu farurile. Porneste masina si verifica daca farurile, atat in fata , cat si in spate functioneaza. Apoi, verifica luminile de semnalizare. Asigura-te si ca anvelopele tale sunt in stare buna. Cauciucurile dezumflate pot creste timpul care este necesar sa franezi, de asemenea pot cauza supraincalzirea acestora in unele cazuri. Nu uita sa iti cureti si parbrizul.  

In masina, ajusteaza-ti oglinzile inainte de a conduce. Curata bordul, asigura-te ca nu sunt obiecte care ar putea sa iti cada in brate, si care sa iti distraga atentia de la drum. Verifica si claxonul. In final, nu uita sa iti pui centura de siguranta. 

In masina

Evita distragerile cat esti in masina si conduci. Vorbitul la telefon in timp ce conduci este periculos; trage pe dreapta inainte de a suna. Pune-ti CD-ul inainte de a porni la drum sau roaga-ti pasagerii sa fie DJ. De asemenea, desi s-ar putea sa iti placa un anumit cantec, mentine volumul mai mic ca sa poti auzi claxonul masinii de langa tine. 

Condu cu ambele maini pe volan. Desi, vei vedea foarte des soferi care conduc nonsalant, manevrand volanul cu o singura mana, acest lucru nu iti va da un avantaj in situatii in care e nevoie de reflexe rapide.

In afara masinii

Anticipeaza orice situatie posibila, ce s-ar putea intampla in jurul tau. De exemplu, daca soferul din fata ta a semnalizat ca o ia la stanga, trebuie sa presupui mereu ca s-ar putea sa se razgandeasca. Pregateste-te pentru acest scenariu prin mentinerea unei distante mai mari intre tine si cealalata masina si misca-te usor catre dreapta, pentru a avea mai mult timp sa eviti un accident. Mai mult spatiu intre masini, iti va oferi, in general, mai mult timp de reactie. 

Fii atent la punctele moarte si accelereaza sau incetineste  dupa caz. Cand treci de alte masini, aminteste-ti ca daca nu poti sa le vezi oglinzile, cel mai probabil nici ei nu te vad pe tine. 

Mentina viteza din trafic. Toata lumea intelege ca a conduce cu viteza prea mare poate fi periculos, dar la fel e si sa conduci prea incet. Un sofer incet poate cauza blocaje acolo unde alti soferi incearca sa treaca. 

Fii atent cand esti in aproprierea camioanelor. Verifica-ti oglinzile in mod regulat. Daca vezi un camion acorda-i spatiu. Nu condu direct in spatele sau langa camioane, mai ales daca au incarcatura ce poate sa cada. Atentie, in sensul giratoriu camionul va folosi doua benzi, nu incerca sa te strecori pe langa el.


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici