Cele mai comune cauze ale defectiunilor la masina – cum sa le previi

de / Postat in Sfaturi utile

Secretul prevenirii defectiunilor care pot sa apara la masina in timpul mersului e intretinerea periodica, dar si intelegerea factorilor care pot cauza problemele.

Numarul mare de modele si complexitatea masinilor moderne, fac ca problemele cu care se confrunta soferii sa fie foarte multe. Insa cele de mai jos sunt cele mai comune dintre ele. 

Multe dintre defectiuni pot fi rezolvate imediat, dar o parte din ele pot fi evitate daca ai grija de masina ta. 

Baterie descarcata sau defecta

Majoritatea problemelor bateriei apar din cauza conexiunilor slabe ale terminalelor sau clemelor acesteia sau de pierderea de curent, deseori cauzate de utilizarea constanta a bateriei pe distante scurte, fara a o reincarca. 

La fiecare verificare in service, asigura-te ca terminalele au fost curatate si protejate de coroziuni, prin aplicarea unei substante pe baza de petrol sau grasime. Clemele si conexiunile trebuie sa fie sigure. 

Daca nu mergi deseori la drum lung, se recomanda incarcarea bateriei, peste noapte, cel putin o data la doua saptamani. Acest proces va prelungi durata de viata a bateriei. 

Pierderea cheilor

Majoritatea masinilor moderne au o cheie ‘transponder’ ce combina traditionala cheie mecanica cu un chip electronic criptat, pentru prevenirea furturilor.

Daca iti pierzi cheia, probabil recuperarea acesteia o poti face numai la un dealer autorizat. Dar pana si acesta va avea nevoie de cateva zile pentru a obtine o dublura, asa ca ai grija sa ai la tine cheia de rezerva. 

Penele de cauciuc / Cauciucuri si roti avariate

Consulta cartea tehnica a masinii si ajusteaza presiunea conform recomandarilor pentru a face fata diferitelor viteze si greutatilor. 

Impactul cu bordurile poate deteriora flancurile si chiar jantele rotilor. Consulta un specialist in anvelope daca ai constatat defecte vizibile. 

Cand verifici adancimea benzii de rulare, fii atent la uzura inegala a cauciucurilor – e posibil ca rotile sa nu fie aliniate corect. 

Verifica roata de rezerva. Un cauciuc spart sau stricat nu te va ajuta in caz de urgenta. 

Asigura-te ca ai in masina tot timpul uneltele necesare pentru a schimba rotile si ca acestea sunt in stare de functionare excelenta. 

Alternatorul

Problemele persistente ale bateriei sau iluminarea slaba atunci cand motorul este in ralanti, pot indica probleme ale alternatorului.  

Curelele alternatorului pot opera si ventilatorul radiatorului si pompa de apa. Un semnal rosu luminos care iti apare pe bord, precum si cresterea rapida a temperaturii motorului pot indica o curea rupta. Opreste imediat masina in acest caz. 

Demarorul / sistemul de pornire al motorului

Desi acesta este in general robust, poate totusi sa se defecteze. 

Verificarile periodice, intretinerea regulata vor evidentia eventualele probleme. 

Combustibilul

Un rezervor gol te costa mult timp pierdut si cauzeaza o gramada de inconveniente. Alimenteaza la inceputul calatoriei si inainte ca lumina de avertizare de pe bord sa te anunte ca esti pe cale sa ramai fara. 

In fiecare an, peste 150.000 de soferi pun combustibil inadecvat in masina lor – benzina in loc de motorina e cea mai frecventa greseala, dar si invers. 

Service-urile autorizate pot goli rezervoarele si se pot asigura ca procesul de eliminare a reziduurilor se face adecvat. 

Cablurile ambreiajului

Cablurile de la ambreiaj sunt supuse unei presiuni imense, iar abraziunile pot slabi toroanele pana cand acestea se vor rupe. 

Serviciile de tractare pot de obicei sa repare aceste probleme la fata locului, dar e indicata inlocuirea lor la primele semne de uzura. 

Bujiile

Bujiile sunt piesele cele mai neglijate ale sistemului de pornire al masinii.  

Asigura-te ca le inlocuiesti periodic, la intervalele recomandate de catre producator. 

Firele de inalta tensiune

Firele de inalta tensiune si conexiunile acestora se pot deteriora o data cu vechimea masinii. Apa sau praf pot sa intre intre crapaturile din izolatie, reducand astfel tensiunea de aprindere. 

Spray-urile de curatare sunt doar o solutie temporara. 

Roaga-ti mecanicul sa verifice conditia firelor si sa le inlocuiasca daca e necesar. 


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici