Sfaturi pentru o calatorie sigura pe timp de vara

de / Postat in Sfaturi utile

Avand multe oprtunitati de a petrece timp cu familia si fiind perioada concediilor, vara atrage multi automobilisti pe sosele. Cu toate acestea, datorita caldurii, vara ascunde si cateva pericole pentru soferii increzatori. Daca urmezi cateva indicatii simple, vei putea sa te bucuri de beneficiile verii, si in acelasi timp sa conduci in siguranta in acest anotimp.

Presiunea din cauciuri
Aerul cald poate face ravagii asupra cauciucurilor, cauzand expansiunea acestora, iar acest lucru poate avea consecinte grave in timp ce conduci, deoarece cauciucurile supra umflate reduc aderenta acestora la drum. Secretul e sa verifici periodic presiunea din roti – cel putin o data pe luna – pentru a te asigura ca acestea sunt la un nivel sigur. Aminteste-ti ca rotile trebuie sa fie reci inainte de a modifica presiunea.

Bateria
Trebuie sa monitorizezi mereu durata de viata a tuturor componentelor masinii, dar verificarea bateriei este mai importanta in timpul verii, cand aceasta se poate defecta din cauza utilizarii excesive. Daca esti pe punctul de a porni intr-o calatorie lunga, verifica bateria, sa nu cumva sa ramai cu ea in pana. Daca aceasta este mai veche de 3 ani, ia in considerare inlocuirea ei.

Lichidele
De vreme ce caldura verii va avea probabil efecte adverse asupra sistemului de racire al masinii tale, ar fi bine sa fii atent la radiator. Asigura-te ca atat racitorul cat si apa sunt mereu la nivelul optim, si ca ai verificat radiatorul sa nu fie afectat de coroziuni si sa nu aiba scurgeri. Oricare din aceste problem pot indica faptul ca radiatorul tau e pe cale sa cedeze.

Ploile torentiale
Lunile de vara nu aduc cu ele doar soare si caldura, ci si un risc substantial de ploi si inundatii. Daca ajungi intr-o zona cu astfel de fenomene naturale, aminteste-ti sa fii atent la strazile in care apa este peste nivelul normal, intrucat e foarte usor sa ramai blocat. De asemenea, asigura-te ca masina ta e echipata pentru vreme umeda; de ex. stergatoarele tale sunt in stare perfecta.

Supraincalzirea interna
Nu doar masinile se supraincalzesc vara, dar si oamenii din ele.  Acest lucru este periculos deoarece poate sa apara deshidratarea, asa ca asigura-te ca ai suficienta apa, intr-un container special. Condusul pe o temperature extrem de ridicata te poate face sa te simti ametit, asa ca ar fi bine sa faci opriri mai dese, ca sa eviti sa adormi la volan.


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici