Cum să-ți alegi prima mașină

de / Postat in Sfaturi utile

Primul pas - vorbește cu părinții tăi :) Spune-le că îți dorești o mașină și discută cu ei despre opțiuni și finanțare. Decizia cu privire la cumpărarea primei tale mașini ar trebui să fie bine gândită.

Cele mai importante criterii pe baza cărora îți alegi mașina sunt:

  • 1 – costuri / buget
  • 2 – kilometri parcuși pe an
  • 3 – ce așteptări ai de la o mașină
  • 4 – pentru ce vei folosi mașina

1. Cel mai important punct este costul… mulți își cumpără o mașină scumpă și rămân fără bani pentru intreținere. Înainte să cumperi o mașină, verifică mai întâi costurile care vin cu ea. Mulți aleg piesele noi cele mai ieftine, după care se întreb oare de ce s-a mărit consumul la mașină? Aici poți verifica cât costă un schimb de ulei, un set de frână sau schimbarea distribuției (cele mai frecvente investiții). Trebuie să iei în calcul impozitul, asigurarea obligatorie, eventual casco, costul reviziilor, consumabilelor,  anvelope, etc.

2. Cele mai eficiente mașini din punct de vedere al consumului sunt cele diesel cu o capacitate cilindrică de până la 1600 cmc (nu luăm în calcul mașinile electrice, acestea au încă un preț de achiziție exagerat). Aici vorbim de un consum mixt sub 5 l / 100 km. Însă în oraș de cele mai multe ori nu facem mai mult de 5-10 km deodată, iar sistemul de eșapament are de suferit. Filtrul de particule și turbosuflanta se înfundă. Sfatul nostru este, pentru oraș cea mai potrivită mașină are un motor mic pe benzină aspirat natural. Dacă faci peste 15.000 Km pe an, mai ales pe drum întins, atunci merită luat în calcul o mașină echipată cu un motor turbo-diesel. 

3. Mulți dintre noi își cumpără o mașină ca să ajungă de la A la B. Înainte să cumperi o mașină, trebuie să te întrebi, vreau o mașină simplă sau vrei mai mult comfort, mai multă siguranță, tracțiune integrală, cuplu mare, faruri xenon sau led, etc… Pentru aceste opțiuni trebuie să plătești câteodată o mică avere… chiar ai nevoie de ele? 

4. Dacă locuiești în mediu urban, este avantajos o mașină compactă, de exemplu Toyota Yaris, VW Polo, Opel Corsa, Fiat Punto, Fiat 500, Dacia Sandero, Hyundai I20, Audi A1, Peugeot 208, Citroen C3, Renault Clio, Skoda Fabia, etc. Datorită dimensiunii compacte este ușor de manevrat și găsești mult mai ușor un loc de parcare, iar dacă este echipată și cu o cutie de viteze automată, ai făcut o alegere foarte bună.


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici