9 mituri despre centura de siguranta

de / Postat in Sfaturi utile

Purtarea centurii de siguranta este o modalitate eficienta de a evita ranirea grava in caz de accident. Nu necesita o tehnologie speciala si este prevazuta in toate autovehiculele. Incepand din anul 2006, in UE, purtarea centurii de siguranta este obligatorie in toate vehiculele.

In baza legislatiei europeane, conducatorii auto si pasagerii dintr-un vehicul trebuie sa utilizeze centura de siguranta, indiferent de locul pe care il ocupa.

Neutilizarea centurii de siguranta este cea de-a doua cauza de deces in accidentele rutiere, dupa viteza excesiva si condusul in stare de ebrietate. Potrivit unui studiu privind siguranţa rutieră realizat de UE în 2008, aplicarea unor masuri care sa sporeasca gradul de utilizare a centurii de siguranta ar putea salva, în fiecare an, pana la 7 300 de vieţi pe soselele din UE.

Centurile de siguranta nu sunt confortabile sau comode

La inceput e posibil ca centura de siguranta sa ti se para incomoda, inconfortabila sau restrictiva, din simplul motiv ca nu esti obisnuit sa o porti. Cei care au facut din purtatul centurii de siguranta un obicei, pot sa spuna cu siguranta ca o data ce s-au obisnuit cu centura, aceasta nu mai este nici inconfortabila si nici incomoda. Disconfortul creat de un accident de masina nu se compara in niciun fel cu disconfortul imaginar creat de purtarea centurii de siguranta. 

Centurile de siguranta din masina mea nu functioneaza

E important ca toata lumea sa realizeze ca centurile noi sunt facute in asa fel incat sa te poti misca confortabil, dar se vor bloca automat in caz de accident sau la franari bruste. Multe persoane confunda aceasta libertate de miscare cu un defect al centurii. Modelele noi de centuri de siguranta sunt proiectate in asa fel incat sa se blocheze numai cand masina isi schimba viteza sau directia brusc, nu cand ocupantul masinii face acest lucru. 

Soferii care au masini echipate cu airbag-uri nu trebuie sa poarte centura de siguranta

Airbag-urile ofera o protectie suplimentara in cazul unui accident. Airbag-ul nu poate inlocui centura de siguranta! Exista un mit urban care spune ca airbag-ul nu se activeaza daca nu porti centura de siguranta. Fals! Airbag-ul se declanseaza si poate sa-ti faca mai mult rau decat bine. 

Nu vreau sa raman blocat in caz de incendiu sau sub apa

Accidentele care implica foc sau apa reprezinta 0.5% din numarul total de accidente. Nu se intampla des. Totusi, daca se intampla un astfel de incident, cele mai mari sanse de supravietuire le ai daca ramai constient, nevatamat si perfect lucid. Cel mai mare pericol e impactul dinainte de incendiu sau de scufundarea in apa. Daca nu ai centura de siguranta exista pericolul sa fii lovit, sa ramai inconstient sau ranit grav. Daca ai centura, cel mai probabil vei putea sa o desfaci si sa iesi din masina. 

As prefer sa fiu aruncat din masina, in siguranta, in caz de accident

Sa fii aruncat din masina in caz de accident si sa ramai nevatamat e aproape imposibil. Atunci cand esti aruncat din masina, poti sa fii aruncat prin parbriz, sa fii tarat pe asfalt sau chiar strivit de propria masina sau alt vehicol. Ideea de a fii aruncat din masina si sa cazi usor pe iarba de langa drum e o pura fantezie. Cea mai buna solutie in caz de coliziune e sa ramai in masina, atasat de centura de siguranta,  

Centurile de siguranta te pot rani in caz de accident

Centurile de siguranta purtate corect provoaca rareori leziuni. Daca o fac, aceste leziuni sunt simple zgarieturi si sunt, in general, mai putin severe decat leziunile pe care le-ai putea avea daca nu ai avea centura de siguranta. Fara centura, ai putea fi azvarlit afara din masina si sa fii ranit grav. E adevarat ca uneori forta coliziunii e atat de mare incat nimic nu ar fi putut preveni ranirea. Studiile au aratat, in mod constant, ca ranile provocate de majoritatea accidentelor ar fi fost mult mai grave daca nu s-ar fi purtat centura de siguranta. 

Nu merg departe si nu voi merge cu viteza. N-am nevoie de centura

Acesta e argumentul pe care majoritatea soferilor din zonele rurale il folosesc cand sunt intrebati de ce nu poarta centura de siguranta. E important sa iti amintesti ca cele mai multe accidente se produc la aproximativ 40 km de casa si la o viteza de 65km/h. Acest lucru scoate in evidenta faptul ca a conduce zilnic de la tine de acasa pana la un vecin, sau catre scoala, sau la magazin, e cel mai periculos. 

Sansele sa am un accident sunt atat de mici, aceste lucruri li se intampla altor persoane

Aceasta atitudine e universala in tot ceea ce facem. E mai usor sa ne gandim ca accidentele li se intampla intotdeauna altora. Totusi, una din 3 persoane va fi ranita grav intr-un accident, cel putin o data in viata. Acesta este un risc semnificativ. Nu stim niciodata cand se va intampla si cum se va intampla. Raspunsul: poarta centura de siguranta in orice calatorie. 

Sunt un sofer bun, nu mi se va intampla mie

S-ar putea sa fii un sofer bun, dar nu poti controla ce fac ceilalti soferi in trafic. Statisticile legate de accidente de masina sau soferi beti sunt devastatoare. Chiar daca conduci defensiv, un sofer beat care ia curba s-ar putea sa nu conduca la fel. Din nou, nu stim niciodata ce se poate intampla. 

Condu preventiv! Poarta centura de siguranta de fiecare data la fiecare calatorie.


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici