Atentie la ploile si inundatiile din timpul verii!

de / Postat in Sfaturi utile

Condusul in conditii de ploaie sau inundatii poate fi periculos, dar ai mai multe sanse sa fii in siguranta, daca te pregatesti pentru vreme rea. 

Orice sofer poate fi surprins in trafic in timpul unei ploi torentiale, si chiar si cele mai moderne suprafete de drum pot retine apa. Acest lucru poate creea pericol de acvaplanare, precum si reducerea semnificativa a vizibilitatii. Condu incet pe drumuri inundate, iar daca manevrarea masinii devine dificila din cauza ploii, nu mai accelera si incetineste masina gradual. Daca ajungi pe un drum inundat, inainteaza doar daca stii ca apa nu e foarte adanca si mentine o viteza mica, constanta, pentru a evita crearea de valuri. 

Ploaie torentiala

Ramai in siguranta, pregateste-te:


  • Trebuie sa folosesti farurile atunci cand vizibilitatea este extrem de redusa, in general cand nu vezi la mai mult de 100 metri in fata. Poti folosi si farurile de ceata, dar nu uita sa le opresti cand vizibilitatea se imbunatateste. Acorda-ti sansa de a vedea bine pe vreme rea, prin innoirea stergatoarelor de parbriz daca sunt deteriorate sau vechi.
  • Dubleaza distanta dintre tine si masina din fata, deoarece distantele de oprire cresc pe drumurile ude.
  • Daca nu mai poti manevra masina usor din cauza ploii, incetineste usor.

Inundatii si apa pe drum

Inainteaza numai daca stii ca apa nu e foarte adanca. Condu incet si constant, ca sa nu creezi valuri in urma ta. Lasa-i pe cei care vin din sens opus sa treaca primii, apoi testeaza-ti franele imediat ce iesi din zona cu apa. 

Nu incerca sa treci prin apa care se misca rapid, masina ta ar putea sa fie luata de ape. 

Ai grija la apa statatoare/balti mari, incearca sa eviti sa treci prin ea daca e posibil, si ajusteaza-ti viteaza la conditiile respective. 

Condusul cu viteza prin apa este periculos; cauciucurile pierd contactul cu drumul si vei pierde controlul masinii, in ceea ce se numeste “acvaplanare”. Daca experimentezi totusi acest lucru, tine usor de volan si lasa acceleratia pana cand pneurile isi recapata aderenta.

Condusul cu viteza prin apa este lipsit de bun simt. Acest lucru poate duce la aruncarea apei pe trotuar, udarea pietenilor sau a biciclistilor. Mai mult, daca ai noroc sa fie si politia prin preajma te poti trezi si cu o amenda. 

Condusul cu viteza prin apa poate cauza cateva defectiuni costisitoare masinii tale. Priza de aer este localizata in partea de jos, la multe masini, in fata motorului si nu e necesara decat o cantitate mica de apa care sa ajunga la motor, pentru a-i cauza defectiuni serioase. Toate motoarele sunt afectate, dar motoarele turbo si cele pe motorina sunt cele mai vulnerabile. 

Foloseste o treapta de viteza inferioara cand conduci prin apa (balti), astfel incat turatiile motorului sa fie mai mari; apa din teava de esapament ar putea sa afecteze convertorul catalitic.

Daca masina ta se defecteaza in timpul unei ploi torentiale, nu deschide capota masinii pana cand astepti sa vina ajutorul. Va fi mai greu sa pornesti partea electrica a masinii daca aceasta se umple de apa. 

Vaduri de apa – nu sunt intotdeauna sigure

Nu presupune ca vadurile de apa sunt sigure de trecut, doar pentru ca drumul  intra in rau pe o parte si continua pe cealalta – adancimea apei si viteza de curgere se schimba in functie de  schimbarile de vreme. 

Daca folosesti un GPS nu ii urma insctructiunile orbeste – acesta nu stie care e starea curenta a apei. 

Verifica intotdeauna indicatoarele de adancime – majoritatea vadurilor nu au porti/bariere care sa se inchida daca raul nu poate fi trecut. 

Daca nu esti sigur de conditiile de trecere, cel mai bine e sa ocolesti raul, decat sa risti sa fii luat de ape – conditiile se pot schimba foarte rapid, mai ales dupa o ploaie torentiala. 

Chiar daca te decizi sa treci raul sau nu, tine minte urmatoarele:


  • 30cm de apa care curge sunt suficienti sa mute o masina
  • 15cm de apa care curge foarte repede te poate da jos de pe picioare
  • 60cm de apa pot inunda masina

Doar o canita mica de apa ajunsa la motor e suficient sa il strice.

Ia aminte la cele de mai sus si ramai in siguranta cand ai nesansa sa conduci pe o ploaie torentiala sau ajungi pe un drum inundat!


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici