Benzina sau motorina?

de / Postat in Sfaturi utile

Atunci cand vrei sa iti cumperi o masina noua, pe langa marca, model si culoare, trebuie sa iei in considerare si daca optezi pentru un motor diesel sau pe benzina. Acestea sunt diferite si amandoua au si avantaje si dezavantaje, dar alegerea motorului potrivit pentru tine ar putea sa fie cea mai buna decizie financiara pe care o poti face. 

Exista un numar de factori pe care trebuie sa ii iei in considerare atunci cand iei decizia sa cumperi o masina pe motorina sau pe benzina. O mare parte din decizia ta va depinde de numarul de kilometri pe care ii parcurgi in fiecare an, cu cat mai mare kilometrajul, cu atat mai mult iti va fi de folos o masina cu motor diesel. 

Un lucru pe care probabil deja l-ai observant e acela ca o masina pe motorina e mai scumpa decat una pe benzina. Diferenta de cost poate fi de la 500 si poate urca pana la 4000 de euro sau chiar mai mare. Daca te gandesti sa platesti mai multi bani pentru o masina pe motorina, mai jos ai cateva sfaturi care sa te ajute sa te hotarasti. 

Distanta parcursa

Din experienta, am observat ca o masina pe motorina are o performanta mai buna la distanta parcursa cu un singur litru, comparativ cu echivalentul acesteia pe benzina. Nu e neobisnuit ca o masina care merge pe motorina sa parcurga pana la aproximativ 55 de km cu un litru, comparat cu echivalentul acesteia pe benzina, care parcurge aproximativ 35 de km cu un litru.  Asta inseamna ca vei putea calatori mult mai departe cu un singur plin de rezervor. 

Masinile pe benzina recupereaza incet diferentele, astfel ca, de exemplu, un Peugeot 107 pe benzina, poate parcurge cu usurinta pana la 60 de km/l. Un factor important de considerat este ca pretul motorinei per litru, este cu aproximativ 50 de bani mai mare, deci, cu toate ca platesti pentru o performanta mai buna, un litru de motorina e mai scump decat unul de benzina.

Performanta

O masina pe benzina va avea o putere de accelerare mai mare si va fi mai receptiva la comenzi, decat una pe motorina, desi motoarele diesel moderne recupereaza teren. Un motor modern pe motorina are un nivel de cuplaj mult mai mare, asta insemnand ca puterea este transferata catre roti intr-un ritm excelent, astfel ca acceleratia este mai lina, iar acest lucru , impreuna cu beneficiile unui motor dotat cu  Turbo, pot face vehiculul mai economic si sportiv. 

Siguranta

Atat motorul diesel cat si cel pe benzina, intr-o masina moderna, ar trebui sa fie la fel de robuste. Totusi, daca ai de gand sa parcurgi multi kilometri intr-un an, de ex 24.000, atunci o masina diesel va performa mult mai bine, decat una pe benzina. Acest lucru se datoreaza faptului ca motoarele diesel sunt percepute ca fiind mult mai puternice. Nu e neobisnuit ca aceste motoare sa parcurga peste 300.000 de km, inca functionand perfect. Din acest motive multe din taxiuri au motoare diesel. 

Costuri permanente

Atat masinile diesel, cat si cele pe benzina au nevoie de o buna mentenanta, pentru a le mentine in stare excelenta. O masina pe benzina trebuie verificata la fiecare 15.000 de km sau o data la 12 lunii. 

O masina pe motorina are in general nevoie de o mentenanta variabila, adica in functie de modul in care conduci masina. Un indicator iti va aparea pe bord, indicand ca e momentul sa verifici masina. Daca nu beneficiezi de acest serviciu variabil, atunci verificarea in mod normal se va face o data la 18 luni-2 ani sau in jur de 32.000 de km parcursi.

Costul taxelor si al asigurarii se ridica cam la acelasi nivel, insa trebuie sa ai grija la motoarele diesel cu cilindree mare, pentru ca s-ar putea sa ai surprize neplcaute la taxe si asigurare.

Re-vanzarea

Vei ajunge si la acest moment, cand vei dori sa achizitionezi un automobil mai nou si atunci vei vrea sa obtii pe masina ta un pret cat mai bun. Daca ai o masina pe benzina care a parcurs peste 150.000 de km, multi vor fi descurajati sa o cumpere, iar acest lucru iti va spune ca masina ta nu valoareaza foarte mult. 

Dar, daca o masina pe motorina a parcurs aceeasi distanta in kilometri, atunci cumparatorii vor fi mai interesati, deoarece vor considera ca acea masina inca mai are destula viata in ea. 

Concluzii

O masina pe motorina se descurca mai bine pe distante lungi. Daca ai de umblat mai mult in afara orasului sau faci naveta de exemplu, ia-ti diesel, chiar daca e mai scump! Daca stai mai mult in oras, ramai la motorul pe benzina: e mai silentios si fasnet.

Luand in considerare toti acesti factori, iti va fi mai usor sa iei decizia legata de motorul care ti se potriveste cel mai bine. Ar merita sa conduci ambele tipuri de masina, inainte sa iei decizia, deoarece multa lume prefera manevrabilitatea unui anume tip de motor, fata de celalalt.


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici