Condusul pe timp de iarna

de / Postat in Sfaturi utile

Condusul pe timp de iarna

Fiti vigilent, incetiniti si ramaneti in control

Sunt trei elemente cheie de conducere pe timp de iarna in conditii de siguranta. Iernile sunt o provocare pentru automobilisti. Conduceti in functie de conditiile meteorologice si de autostrada, care pot fi imprevizibile.

Securitatea este principala prioritate

Condusul pe timp de iarna pune presiune suplimentara pe vehiculul si pe abilitatile dumneavoastra de conducere. Deci, asigurati-va ca sunteti bine pregatit pentru conditii de iarna.

Luati in considerare folosirea anvelopelor de iarna

Anvelopele de iarna imbunatatesc siguranta de rulare prin furnizarea unei tractiuni superioare, unei franari si unei manipulari mai bune in timpul inghetului, zapezii, noroiului, si in special in conditii de gheata. Montarea a patru anvelope de iarna ofera un control mai mare si stabilitate.

Fiti constient de limitele dvs si de cele ale celorlalti soferi.

Ramaneti concentrat pe imprejurimi. Reglati viteza de conducere la conditiile existente si pastrati o distanta de siguranta intre dvs si vehiculul din fata. Evitati situatiile in care este posibil sa trebuiasca sa franati brusc pe o suprafata alunecoasa.

Franare

Nu faceti nici un fel de miscari bruste, si evitati o accelerare prea puternica (accelerarea ar trebui sa fie progresiva si nu brusca). Incercati sa franati treptat pentru a opri blocarea rotilor. Daca rotiile se blocheaza, vehiculul va aluneca si iesi de sub control. In cazul in care acest lucru se intampla, eliberati pedala de frana pentru a recupera din tractiune, apoi utilizati frana de motor alternativ cu pedala de frana. Pentru a reduce riscul de alunecare atunci cand urcati o panta, utilizati o treapta de viteza mai mare decat cea folosita atunci cand circulati pe vreme uscata.

Plecare

Pentru a evita riscul de alunecare atunci cand va deplasati pe zapada, este esential sa accelerati foarte treptat. In cazul in care rotile aluneca, treceti in treapta de viteza urmatoare pentru a duce la scaderea fortei aplicata pe roti. Astfel, veti avea posibilitatea de trece mai departe cu usurinta.

Viraje

Inainte de a intra intr-o curba, incetiniti in linie dreapta. Pentru a evita alunecare anvelopei si pierderea controlul atunci cand luati coltul, virati cu o miscare constanta, care curge. Mentineti o viteza lenta si regulata.

Pierderea controlului rotilor din spate

Daca masina pierde aderenta in spate (dar mai are inca pe fata), intr-un vehicul cu tractiune fata, accelerati usor pentru a va recapata echilibrul. Intr-un vehicul cu tractiune spate, ridicati usor piciorul de pe acceleratie pana ce rotile din spate isi recapata aderenta. Apoi, incet, accelerati din nou pentru a mentine viteza. Sub nici o forma nu trebuie sa franati, deoarece acest lucru va accentua dezechilibrul din spate.

Pentru mai multe sfaturi si informatii despre anvelope, apasati aici!


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici