Cum sa economisesti carburant

de / Postat in Sfaturi utile

Cresterea permanenta a pretului la benzina si motorina, ne face sa ne gandim tot mai mult la metode prin care sa economisim bani. Simpla schimbare a modului in care conduci te poate ajuta sa economisesti o cantitate importanta de combustibil, plus bani, intr-un timp foarte scurt. Metoda de conducere Eco, simpla si isteata, te ajuta sa economisesti combustibil, fara sa pierzi din timpul necesar pentru a ajunge la destinatie.

Acest articol iti va oferi informatii despre conducerea Eco; care nu numai ca te va ajuta sa economisesti benzina sau motorina, dar iti va oferi si siguranta in timpul sofatului si va reduce si cantitatea de emisii de CO2.

Viteza foarte mare

Rezistenta aerului este un factor cand conduci cu viteza mare. Cu cat conduci mai repede, cu atat e mai mare rezistenta la aer, asta insemnand ca e nevoie de mai multa energie. Vitezele legale de 130km/h si 100km/h pe autostrazi si sosele cu doua benzi consuma aproximativ 40% din energia masinii, din cauza rezistentei la aer. Acest procentaj creste rapid chiar si la cea mai mica crestere a vitezei. Pentru a putea vedea cat de tare scade eficienta combustibilului din cauza rezistentei la aer, am facut o comparatie: daca iti conduci masina cu o viteza de 110km/h, in comparatie cu 100km/h, consumi cu 9% mai mult combustibil; daca ai o viteza de 110km/h, in loc de 90 km/h, consumi cu 15% mai multa benzina. Daca viteza ta creste cu doar 10km/h mai mult, peste limita legala de 130km/h, poti sa consumi cu pana la 25% mai multa benzina.

Sa zicem ca ai de facut un drum de 100 de km pe o autostrada cu limita de viteza de 130km/h. Daca viteza ta este cu 10km/h peste limita legala vei economisi aproximativ 6 minute, fata de timpul pe care l-ai face conducand in limita legala. Avand in vedere ca vei consuma cu 25% mai multa benzina, nu prea pare sa merite graba.

Cunoaste drumul

In orase si zone metropolitane, factorul care trebuie luat in considerare este motorul care sustine greutatea masinii, si nu rezistenta la aer. Daca citesti drumul in fata ta in mod eficient, vei reusi sa economisesti cantitati uriase de combustibil.

Asa cum stim toti, deseori ne confruntam cu aglomeratii la semafoare, in intersectii sau sensuri giratorii. Daca vei privi in fata ta si vei anticipa o oprire, acest lucru iti va fi foarte benefic. Redu viteza cu mult inainte de a ajunge in intersectie si apasa usor frana, pe masura ce te apropii. Daca vei conduce in acest fel, prin luarea piciorului de pe acceleratie si folosind doar forta masinii, vei economisi consumul de benzina. Daca vom compara aceasta metoda cu opusul ei, prin mentinerea piciorului pe acceleratie si franarea brusca in momentul in care ajungi in rand, vei vedea ca poti sa economisesti foarte usor peste 5% din combustibil.

Folosind aceasta tehnica vei reduce de asemenea si uzura franelor si a discului semnificativ.

Conducerea prea aproape

Sa conduci foarte aproape de masina din fata ta, nu e doar periculos si fara sens, ci si creste consumul de benzina, si uzeaza masina. Cand conduci prea aproape de masina din fata ta vei avea tendinta sa franezi si sa accelerezi mai des, deoarece trebuie sa reactionezi mai repede la ceea ce se intampla cu masina din fata ta. Daca vei pastra o distanta sigura, vei putea incetini usor, prin  relaxarea usoara a acceleratiei si cu mai putina nevoie de a frana. O distanta sigura inseamna de multe ori ca vei pierde mai putina viteza, pentru ca nu va trebui sa franezi foarte des, astfel ca vei economisi benzina si nu iti vei uza franele. Pe langa faptul ca a conduce prea aproape de masina din fata este periculos, datorita timpului redus de reactie, acest lucru creste si posibilitatea de a avaria parbrizul sau de a zgaria capota masinii, din cauza pietricelelor aruncate de masina din fata.

Schimbarea vitezei

Condusul cu turatie mare a motorului inseamna putere, dar si consum mai mare de combustibil. Incearca sa schimbi viteza la aproximativ 2000 rpm, daca masina ta este pe motorina, si in jur de 2500 rpm, in cazul in care folosesti benzina. Schimbarea vitezei in mod eficient, poate economisi in jur de 15% din carburant. In oras, poti conduce cu o viteza de 50 km/h in viteza a 4-a, cu majoritatea masinilor moderne.

Reducerea greutatii masinii

Cu cat masina e mai grea, cu atat motorul are mai mult de lucru. Daca vei elimina lucrurile non-esentiale din masina, cum sunt scaunele pentru copii, atunci cand nu le folosesti te va ajuta sa economisesti benzina.

Aerodinamica masinii

Cu cat masina ta se misca mai usor, cu atat consuma mai putin combustibil. Suportul pentru bagaje adauga la rezistenta la aer semnificativ, mai ales la viteze mari. Elimina aceste lucruri daca nu sunt folosite.

Comenzile interne

Sistemele de aer conditionat duc la cresterea consumului de carburant. In orase inchide aerul conditionat si deschide geamurile. La viteze mai mari rezistenta la aer va deveni o problema daca tii geamurile deschise. In aceste situatii e bine sa pornesti aerul conditionat. Orice alta incarcatura electrica va creste consumul de carburant. Cele mai mari consumatoare de energie sunt incalzitoarele pentru geamul din spate, dezaburitorul, farurile si ventilatoarele. Masinile care sunt dotate cu incalzire instanta au nevoie de mai multa putere.

Oprirea motorului

Daca pare ca vei fi blocat in trafic pentru mai mult de 1-2 minute, opreste masina. Pornirea masinii necesita o anumita cantitate de combustibil, insa, aproximativ aceeasi cantitate care se consuma si daca stai pe loc cu motorul pornit mai mult de 1 minut. De aceea, daca opresti motorul pe durate scurte de timp, te poate ajuta sa economisesti benzina.

Pornirea de pe loc

Majoritatea masinilor moderne nu au nevoie sa se incalzeasca foarte mult, la prima cheie dimineata. Dupa aproximativ 30 de secunde poti porni la drum. Motoarele mai reci sunt insa mai putin eficiente decat cele incalzite. Pot sa treaca cativa kilometri pana cand motorul tau va ajunge la nivelul de consum cat mai eficient. Atunci cand motorul e rece, nu il forta prea tare pentru a economisi carburantul.


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici