Cum sa iti calculezi timpii de condus

de / Postat in Sfaturi utile

Cand pornesti intr-o calatorie, e bine sa stii cam cat timp iti va lua sa ajungi la destinatie. Stiind cati kilometri ai de facut nu o sa te ajute prea mult, pentru ca tu de fapt vrei sa stii cat iti va lua calatoria, in ore si minute. Poti sa convertesti kilometri in timp, bazandu-te pe viteza de mers si apoi sa estimezi cam cat timp iti vei petrece in masina. 

Cum sa procedezi? 

Gandeste-te la viteza ta medie de deplasare. 60 km/h e o estimare buna, pentru ca pe autostrazi limita legala de viteza e de 130 km/h, pe drumurile nationale europene 100 km/h, cu 90 km/h poti merge pe celelalte drumuri, iar in localitati poti avea o viteza de maxim 50km/h.

La viteza de mai sus vei calatori in jur de 60 kilometri, intr-o ora. 

Foloseste o harta pentru a calcula numarul total de kilometri pe care ii vei parcurge. 

Imparte acel numar la 60. Ai aflat cate ore/minute vei calatori pana la destinatie. De ex. daca planuiesti sa faci o calatorie de 200 de kilometri, la o viteza medie de 60km/h, iti va lua aprox  trei ore si jumatate. 

Pune la socoteala si timpul necesar fiecarei opriri. Adauga 15 minute pentru fiecare oprire pentru alimentare sau odihna. Adauga 30 de minute pentru o oprire la fast-food sau 45 de minute daca opresti la un restaurant. 

Adauga timpii de mai sus la estimarea legata de timpul cat conduci si vei afla numarul total de ore si minute in care vei ajunge la destinatia propusa. 

Sfaturi si atentionari

Daca stii deja ca vei avea viteza constanta pe tot parcursul calatoriei, imparte doar numarul de kilometri la viteza respectiva. Totusi, 60km/h este o estimare buna, mai ales daca intalnesti trafic, drumuri in reparatii sau calatoresti printr-un oras, la ore de varf.

Aceasta este doar o estimare! Ca sa ajungi la timp, mai ales daca e vorba de o intalnire sau alt eveniment, e mai bine sa pornesti la drum mai devreme.


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici