Cum se obtine permisul de conducere in diferite colturi ale lumii

de / Postat in Sfaturi utile

In Romania, permisul de conducere se obtine dupa efectuarea a 24 de ore de teorie si 30 de ore de practica. Se da apoi testul teoretic (26 de intrebari, numarul maxim de intrebari gresite fiind 4) si, in cele din urma, testul practic, care dureaza aproximativ 25 de minute, timp in care cursantul trebuie sa dovedeasca capabilitatea sa de a conduce. Daca se obtin mai putin de 20 de puncte de penalizare, candidatul este declarat admis. 

In multe tari, mai intai se obtine un permis provizoriu, unde poti conduce doar daca esti supravegheat de cineva care are cel putin 21 de ani si are permis de conducere. Varsta minima este cuprinsa intre 16 ani (in Australia, Canada, Noua Zeelanda, Norvegia, Suedia) si 18 ani (Marea Britanie, Statele Unite ale Americii sau Sudul Africii). De abia apoi acestia pot aplica pentru un permis de conducere permanent. 

De exemplu, in Sudul Africii, testul de conducere are doua componente: in prima parte se executa parcari si diverse manevre intr-o parcare special construita. Daca soferul trece de aceasta etapa, urmeaza cea de a doua, unde conduce pe drumurile publice, urmand instructiunile examinatorului. 

In Elvetia, pentru obtinerea unui permis de conducere pentru categoria B, solicitantul trebuie sa aiba minim 18 ani. Este necesar sa participe la cursuri de prim ajutor si sa treaca de un consult oftalmologic. Apoi, pentru a primi un permis provizoriu, trebuie sa sustina un examen teoretic. Dupa ce acest permis a fost obtinut, canditatul are voie sa conduca o masina doar daca este insotit de un adult de 23 de ani (sau mai mare), care are permis de cel putin 3 ani. inainte de a da examenul practic, candidatul trebuie sa participe la inca 10 ore de lectii teoretice. Cursurile practice nu sunt obligatorii, dar sunt recomandate pentru promovarea examenului. Daca soferul trece si de examenul practic, i se elibereaza un permis de conducere de proba pentru 3 ani, timp in care este necesar sa mai participe la un training de condus si nu trebuie sa comita actiuni periculoase in trafic.

In Norvegia, inainte de a obtine permisul de conducere, un candidat trebuie sa participe la un curs de 4 zile, unde invata regulile de baza, primeste sfaturi generale, ce sa faca in cazul unui accident, cum sa comunice eficient cu serviciile de urgenta si cum sa acorde primul ajutor. in primii doi ani de la primirea carnetului de sofer, exista o perioada de proba, in care este foarte usor sa iti pierzi licenta (daca o pierzi, trebuie sa dai inca odata toate testele teoretice si practice). Daca iti pierzi licenta dupa doi ani, o primesti prin posta la data stabilita de organele de politie.

In Canada, Quebec, sunt 5 pasi necesari pentru obtinerea unui permis de conducere.  Pasul 1 consta in inregistrarea la un curs de conducere la o scoala acreditata, care include lectii teoretice si practice. Pentru a completa pasul 2, candidatul trebuie sa treaca un examen de teorie cu alegere multipla, iar dupa trecerea examenului, poate conduce doar daca are in dreapta sa un adult. Pasul 3 consta in trecerea unui test de cunostinte, dupa ce cursantul a detinut permisul provizoriu cel putin 10 luni. Urmeaza pasul 4, unde se da o proba practica, doar daca cei 3 pasi anteriori au fost respectati, iar solicitantul are permisul provizoriu de cel putin 12 luni. Ultimul pas consta in obtinerea licentei de sofer (in urma testului dat), care este valabila 24 de luni, dupa care este eliberat un permis de conducere permanent, doar daca soferul nu a comis infractiuni in trafic.

In Statele Unite ale Americii, varsta minima pentru a obtine un permis de conducere variaza de la 14 ani si 3 luni in Dakota de Sud, pana la 17 ani, in New Jersey. Pentru soferii adolescenti sunt anumite restrictii, cum ar fi cati pasageri poate transporta, dar nu le este impusa o viteza mai mica decat a celorlalti soferi. Conducatorii auto sub 18 ani trebuie sa participe la programul de educatie de conducere din liceu sau de la o scoala de soferi si sa ia un anumit numar de ore de condus cu un instructor auto autorizat. Unele state, cum ar fi New York-ul, solicita ca adolescentii sa fie insotiti de adulti. si in SUA exista o perioada de proba, in care soferii au permis provizoriu, ce dureaza intre 6 luni si 2 ani, timp in care daca incalca regulile din trafic, sunt supusi unor pedepse mai severe sau li se suspenda carnetul de conducere. Varsta minima pentru a aplica pentru un permis de conducere fara a avea restrictii este de 21 de ani.

In Rusia, varsta legala de conducere este de 18 ani. Pentru a obtine permisul de conducere, solicitantul trebuie sa fie apt din punct de vedere fizic (sunt incluse testele psihologice), sa nu existe inregistrari ale acestuia privind consumul de droguri, apoi trebuie sa treaca un test dat de politia locala si sa plateasca o taxa pentru a da testele de teorie si de practica. Testul de practica este computerizat, de tip grila, unde sunt 20 de intrebari cu raspunsuri multiple, numarul maxim de intrebari gresite admise este 2. Apoi urmeaza un test practic, care include o demonstratie a abilitatilor de a conduce o masina pe un drum cu obstacole, dar si pe drum normal. Numarul de erori permise este de patru. Daca solicitantul esueaza, numarul de incercari de a obtine permisul de conducere este nelimitat.

In Brazilia, cei care vor sa obtina un permis de conducere, trebuie sa treaca un examen fizic si un test psihologic. Daca trece de cele doua teste, urmeaza un total de 45 de ore de cursuri teoretice, apoi da un test de 30 de intrebari, trecand mai departe doar daca are minim 21 de raspunsuri corecte. Urmeaza 20 de ore de lectii practice. Dupa aceea, este dat examenul practic, care consta in a demonstra cat mai multe aptitudini de conducere: cunoasterea legilor in trafic, capacitatea de a conduce bine si executarea parcarii laterale. 

Tu in ce colt al lumii ai prefera sa obtii permisul de conducere? :)


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici