Presiunea corecta in pneuri

de / Postat in Sfaturi utile

Presiunea corecta in pneuriFiecare producator auto selecteaza, testeaza si aproba anvelope diferite pentru fiecare model, in functie de greutatea, marimea, performantele masinii. Capacitatea de incarcare si indicii de viteza sunt foarte importante in selectarea anvelopelor si determina presiunea corespunzatoare.

Presiunea recomandata este indicata pe interiorul clapetei rezervorului de combustibil, pe banda interioara a usii din partea soferului, in manualul de utilizare, si, uneori, in compartimentul motorului.

Trebuie sa stii ca exista doua valori de presiune recomandate: una pentru cazul in care masina este incarcata la greutatea maxima sau pe autostrada si alta pentru calatoriile cu incarcarea la greutatea normala.

Presiunea in anvelope se verifica atunci cand acestea sunt reci. Daca de exemplu te opresti pe autostrada si pneurile nu sunt reci, se adauga 0,3 bar la presiunea recomandata. In acest caz mai verifica odata presiunea cand pneurile sunt reci.

Riscurile asociate cu o presiune incorecta

Atentie! Daca presiunea este prea scazuta, pneurile se supraincalzesc, iar riscul de explozie este foarte ridicat! Banda de rulare a pneului se va uza mult mai repde pe partile laterale si consumul creste.

Daca presiunea este prea mare, anvelopa se va uza mult mai repede pe mijloc si devine vulnerabila la denivelarile de pe drum.

Verifica presiunea cam o data pe luna si in cazul in care exista schimbari bruste de temperatura.

Anvelopa de rezerva se poate umfla la presiunea maxima recomandata.


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici