Probleme cu bateria? Afla cum sa le eviti!

de / Postat in Sfaturi utile

Bateriile descarcate sau stricate sunt una din cauzele cele mai comune ale defectiunilor la masina. Pornirea si oprirea imediata a masinii sau calatoriile scurte nu le ofera bateriilor sansa de a se reincarca in mod corespunzator. 

Exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a prelungi durata de viata a bateriei. 

Motive comune pentru care bateriile se defecteaza:


  • Folosirea masinii rar sau doar pe distante scurte, in oras
  • Lumini lasate aprinse sau o componenta defecta care iti goleste bateria
  • O defectiune la sistemul de incarcare al masinii
  • O defectiune a bateriei

Calatoriile scurte sau utilizarea insuficienta a masinii va scurta durata de viata a bateriei. Rezultatul “sub incarcarii” este “sulfatarea” bateriei, daca voltajul acesteia este sub 12.4 volti. Sulfatarea este intarirea placilor de plumb din baterie si reduce abilitatea acesteia de a accepta sau de a retine o incarcatura. 

Daca iti folosesti masina ocazional sau numai pentru calatorii scurte, merita sa investesti intr-un incarcator de baterie inteligent, care poate fi lasat conectat pentru perioade mai lungi de timp, fara riscul de a-ti defecta bateria. 

Bateriile se pot defecta si din alte cauze, cum ar fi, vibratiile excesive, supra incarcarea, coroziunile si temperatura (incalzire sau racire extrema). 

Cum sa previi defectiunile bateriei

Pastreaza terminalele bateriei intotdeauna curate si inspecteaza-le periodic (ex. lunar) pentru a te asigura ca nu sunt corodate

Porneste masina si acorda-i bateriei timp sa se incarce de la alternator, acesta va incarca bateria dupa ce voltajul scade in aceasta. 

Protejeaza bateria de vibratii. Bateriile care se misca pot sa se defecteze si sa faca scurt circuit, sau mai rau iti pot afecta masina. 

Izoleaza bateria la temperaturi extreme cu ajutorul unui truse de izolare a bateriei. Acestea vin la pachet, de obicei in masinile noi, dar poti gasi si separat. Mansoanele sunt facute in general din plastic sau  un alt material rezistent la acid/temperatura, care vor proteja bateria, dar ii vor permite acesteia sa respire. 

Investeste intr-un incarcator de baterie care va mentine un nivel optim de incarcare atunci cand nu folosesti masina sau cand pleci in concediu. 

O ultima recomandare. Verifica indicatorul de apa din baterie in mod regulat! Majoritatea bateriilor vor indica daca au nevoie de mai multa apa. S-ar putea sa nu ai nevoie niciodata, dar daca trebuie, foloseste numai apa distilata. 


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici