Siguranta: scaunele auto pentru copii

de / Postat in Sfaturi utile

Tot ce trebuie sa stii despre cum sa alegi si cat de sigure trebuie sa fie scaunele auto pentru copii.

Copiii trebuie sa fie cat mai in siguranta intr-o masina, de aceea alegerea scaunului de masina potrivit pentru varsta/statura copilului e foarte importanta, la fel si montarea scaunului in mod corespunzator. Asigura-te ca piticul tau este legat in mod corect pentru fiecare calatorie.  

Cea mai buna masura de siguranta, este ca acesta sa fie pozitionat cu fata catre geamul din spate, pentru cat mai mult timp posibil. Nu te grabi sa-l muti in scaune mai mari, care sunt pozitionate cu fata catre geamul din fata. In cazul unui accident rutier, “efectul de biciure” poate sa-i fie fatal copilului tau daca nu este pozitionat corect in scaun si scaunul montat in pozitia corecta.

Atentie la scaunele de masina pentru copii contrafacute

Exista o problema tot mai mare in legatura cu scaunele de masina contrafacute. Acestea pot arata la fel cu cele normale, dar nu sunt testate si ar putea sa-ti puna copilul in pericol.

Tipuri de scaune auto 

Scaunele de masina pentru copii sunt testate la nivel European si sunt aprobate in una sau mai multe “grupe”, bazate pe greutatea copilului. Pot fi folosite de la grupa 0 si 0+ pentru nou nascuti, pana la grupa 3 pentru copii cu greutatea cuprinsa intre 22-36 kg. 

Verifica greutatea copilului inainte de a cumpara scaunul de masina. Fa acest lucru regulat, pe masura ce copilul se dezvolta. 

Isofix

Isofix este un standard dedicat punctelor de prindere ale scaunelor pentru copii in masina – scaunele sunt pur si simplu fixate in locul lor, ele nu trebuie fixate obligatoriu si cu ajutorul centurilor de siguranta. Daca ai un scaun Isofix, iti recomandam totusi sa-l fixezi si cu centurile de siguranta ale masinii.

Sistemul de prindere Isofix nu este disponibil in toate masinile, si chiar si in cele in care exista, pot aparea restrictii cu privire la tipul si marimea scaunului care poate fi montat. Daca masina ta beneficiaza de sistemul Isofix, uita-te in cartea masinii, aceasta ar trebui sa furnizeze suficiente informatii despre categoriile si clasele de marimi ale scaunelor Isofix ce pot fi folosite in fiecare pozitie.

De unde sa cumperi?

Daca nu esti familiariziat cu scaunele de masina, atunci vei avea nevoie de ajutor din partea personalului magazinului de unde decizi sa cumpari scaunul. Iti recomandam sa alegi un magazin specializat, cu reputatie.

Sfaturi pentru cumparare:

  • Atentie la cumpararea scaunelor de pe Internet. Nu cumpara online, decat daca le cumperi de la un producator sau distribuitor cunoscut si de incredere
  • Indiferent de unde il cumperi, din magazin sau de pe Internet, e bine sa ceri sfatul vanzatorului. Acesta te poate ajuta sa-ti alegi scaunul potrivit pentru masina si copilul tau si iti poate explica cum sa il montezi corect
  • Nu cumpara niciodata un scaun de masina la mana a doua, decat daca il iei de la prieteni si ii cunosti istoricul. Daca totusi te-ai hotarat sa cumperi un scaun uzat, asigura-te ca nu a fost implicat intr-un accident rutier, nu a fost scapat si are toate piesele.

Montarea si folosirea scaunelor auto pentru copii 

In ciuda faptului ca scaunele de masina sunt universale, nu toate scaunele se vor potrivi in toate pozitiile, in toate masinile. Atentie la problemele de compatibilitate.

Trebuie sa decizi unde vei monta scaunul. Copiii vor deseori sa stea in fata, ceea ce nu le ofera siguranta.

Avertizari

Nu monta scaunul pentru copil orientat catre inainte, pe o pozitie unde exista un airbag activ. Capul copilului va fi prea aproape de airbag si daca acesta e activat poate cauza rani grave sau chiar moartea acestuia! In manualul de utilizare a masinii trebuie sa existe informatii specifice tipurilor de airbag-uri pe care le ai in masina. Acestea pot varia in functie de marime si performanta. 

Rezultate teste de siguranta ADAC

ADAC este cel mai mare club auto din Europa, cu peste 18 milioane de membrii. ADAC a publicat in anul 2012 rezultatele unor teste efectuate pe diferite tipuri de scaune de masina pentru copii. Poti sa vezi aici rezultatele testelor in detaliu - site-ul este in limba germana.

Update: Am actualizat modelele conform ultimelor teste ADAC pentru modelele din 2013-2014. Comparati marcile si modelele in tabelul de mai jos:

Test siguranta scaune copiii ADAC 2013


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici