Codul Rutier 2013. Vezi modificarile!

de / 25 Ian 2014 / Postat in Stiri

Permisul de conducere, obligatoriu si pentru mopede.

Din 19 ianuarie 2013, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce inseamna ca veti avea nevoie de permis pentru a le conduce. In aceasta categorie se incadreaza scuterele, ATV-urile, vehiculele a caror viteza maxima nu depaseste 45 km/h, iar capacitatea cilindrica nu este mai mare de 50 de centimetri cubi. Astfel a fost introdusa categoria de permis AM. Acest permis poate fi obtinut si de persoanele care au implinit 16 ani. Permisul pentru categoria AM va fi valabil 10 ani, iar pentru a-l obtine, veti sustine o proba teoretica si una practica de verificare a aptitudinilor in poligoane special amenajate. Vezi aici chestionarele pentru categoria A.

Reinnoirea permisului poate fi facuta numai cu vizita medicala.

Conform legii, reinnoirea permisului de conducere se va face doar dupa un control medical prealabil. Noile reglementari rutiere stabilesc ca prelungirea valabilitatii permisului de conducere este conditionata de efectuarea verificarii medicale corespunzatoare categoriilor de permis detinute. Pana in prezent, la reinnoirea unui permis auto nu se impunea efectuarea examinarii medicale.

Reguli noi si pentru biciclisti

Biciclistii pot fi amendati, daca incalca legile de circulatie. Astfel, Legea prin care se modifica Codul rutier prevede si cateva reglementari noi privind circulatia pe biciclete. Daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata circulatiei bicicletelor, biciclistii vor circula numai pe pista respectiva, in caz contrar pot fi amendati cu 6 pana la 8 puncte de amenda.

Noul Cod Rutier mai prevede ca soferii pot contesta hotararea judecatoreasca de solutionare a plangerii impotriva amenzii rutiere. Pana la sfarsitul anului 2012, o astfel de hotarare judecatoreasca era definitiva si irevocabila.


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici