Codul Rutier: Camere video la traseu

de / 20 Sep 2013 / Postat in Stiri

Un nou proiect de lege pentru pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice (Codul rutier) a fost lansat marti, 2 aprilie 2013, in dezbatere publica, pentru 10 zile, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Vezi aici tot proiectul.

Traseu ca la "Big Brother"

Camerele video ar urma sa fie montate pe autovehiculele folosite la sustinerea examenului, mai putin in cazul motocicletelor si mopedelor. Inregistrarile video vor fi stocate de catre Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV), care organizeaza examenul, pentru o perioada de cel mult un an, acesta, alaturi de Directia Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), fiind singurele care vor avea acces la inregistrari, potrivit proiectului. Conditiile in care se realizeaza inregistrarile si masurile tehnice si organizatorice pentru protejarea acestora vor fi stabilite prin ordin al ministrului Afacerilor Interne.

Conform proiectului, aceste masuri sunt luate "Pentru asigurarea si verificarea legalitatii examenului de obtinere a permisului de conducere, modul de desfasurarea a probei teoretice si practice se inregistreaza video si, dupa caz, audio, cu sisteme tehnice de monitorizare".

Raspunzi pentru incalcarea regulilor de circulatie

Ca si in prezent, pe parcursul activitatii de pregatire practica sau de examinare in vederea obtinerii permisului de conducere, instructorul auto atestat ori sau examinatorul raspund daca incalci regulile de circulatie sau, dupa caz, pentru pagubele produse tertilor ca urmare a producerii unui accident de circulatie. In proiect se mai precizeaza insa ca, prin exceptie, cei care iau lectii sau sustin examenul pentru obtinerea permisului pentru motociclete si mopede raspund individual pentru incalcarea regulilor de circulatie si, dupa caz, pentru pagubele produse tertilor ca urmare a producerii unui accident.

Atentie! Prevederile din acest articol sunt propuneri de modificare, ele nu au fost aprobate si sunt in dezbatere publica. Vezi aici Codul Rutier care este in vigoare acum.


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici