Modificari in CODUL RUTIER - Siguranta copiilor

de / 06 Oct 2015 / Postat in Stiri

Incepand din 14 februarie 2015, vor intra in vigoare noi reglementari rutiere, in ceea ce priveste siguranta copiilor care sunt transportati in autovehicule, pe drumurile publice.

Conform NOULUI COD RUTIER, vei fi obligat sa transporti copiii cu o inaltime de pana 135 cm numai in scaune speciale echipate cu sisteme de siguranta care se fixeaza de bancheta din spate, cu ajutorul unor centuri speciale si/sau a celei de siguranta a masinii. Scaunele destinate celor mici trebuie sa fie omologate si sunt de mai multe tipuri, fiind adaptate in functie de varsta si greutatea lor. Citeste mai multe despre scaunele pentru copii aici.

Copiii cu o inaltime de peste 135 de cm pot fi transportati in autovehicule, doar daca poarta centuri de siguranta pentru adulti, reglate astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau fetei, sau daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii.

Exceptie de la aceasta regula vor face autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum si taxiurile, daca in acestea din urma copilul ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata. Totodata, se excepteaza de la obligatia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranta pe timpul transportului, copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav, in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea acestor sisteme de siguranta. In acest caz esti obligat sa aiba asupra ta certificatul medical, in continutul caruia trebuie sa fie mentionata durata de valabilitate a acestuia.

Prin exceptie, poti monta scaunul si pe locul din fata, prin orientarea cu fata spre directia opusa directiei normale de deplasare, insa - ATENTIE! - numai dupa dezactivarea airbag-ului frontal corespunzator locului.

Soferii care nu respecata aceasta regula, risca sa fi sanctionati cu trei puncte de penalizare la care se adauga patru sau cinci puncte de amenda, adica intre 390 si 487,5 lei, tinand cont ca un punct de amenda este 97,5 lei. Amenda se reduce la jumatate daca este platita in 48 de ore.


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici